Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко, перебуваючи на Закарпатті, відвідав виставку відомого місцевого художника Антона Ковача, що відбулася в галереї «Ужгород». Про це повідомила прес-служба політика.

На відкритті виставки заступник глави парламенту назвав загальновідомим, що Закарпатська художня школа є однією з найбільш знаних і унікальних. М. Томенко нагадав, що свого часу на пропозиції закарпатських художників, зокрема одного з найвизначніших — Володимира Микити, він ініціював відзначення на загальнодержавному рівні ювілею засновників закарпатської школи живопису Йосипа Бокшая та Адальберта Ерделі, і Верховна Рада прийняла відповідну постанову.

Водночас, за словами політика, важливо, щоб виставки місцевих митців організовувалися не лише в Ужгороді, а й по всій Україні, щоб мистецтво різних регіонів стало загальновідомим. Микола Томенко також порадив виходити за межі виставкових залів. Він зауважив, що на Закарпатті є унікальні замки, зокрема, додав він, можна зробити нормою, щоб Ужгородський і Мукачівський замки проводили такі заходи.

Під час розмови заступник Голови Верховної Ради також висловив стурбованість проектом об’єднання низки місцевих вишів, зокрема, і Закарпатського художнього інституту. Як відомо, уряд планував об’єднання чотирьох закладів: Ужгородського національного університету, Закарпатського державного університету, Мукачівського державного університету та Закарпатського художнього інституту з утворенням на їх базі державного вищого навчального закладу «Закарпатський університет». За словами М. Томенка, цілком очевидна абсурдність ідеї, щоб в одному виші готували майбутніх художників, технологів і бухгалтерів.