Мітинг з нагоди Дня Соборності на Софійському майдані провели й опозиційні партії. Під час заходу політичні сили, що входять до Комітету опору диктатурі, підписали угоду «Про спільні дії об’єднаної опозиції». Долучився до них і лідер партії «УДАР» Віталій Кличко, щоправда, із застереженнями. До цього кроку їх, зокрема, спонукали парламентські вибори, що відбудуться вже наприкінці жовтня.

Своїм пріоритетним завданням осередки визначили, зокрема, утворення більшості в новообраній Верховній Раді, яка буде спроможна «відновити європейську інтеграцію, наблизити життя українців до європейських політичних і соціальних стандартів». З цією метою, зазначається в угоді, політичні партії здійснюватимуть спільні дії як на загальнонаціональному, так і місцевому рівнях, спрямовані на забезпечення підготовки і проведення чесних виборів народних депутатів, встановлення їх правдивих результатів, недопущення фальсифікації голосування і спотворення волевиявлення громадян. Йдеться і про погодження кандидатур членів окружних, дільничних виборчих комісій та спостерігачів.

Підписанти відмовилися також від публічної взаємної критики та задекларували «принцип взаємоповаги і взаємного непоборювання між усіма опозиційними політичними силами».

Водночас деякі очільники партійних осередків угоду все ж не підписали. Серед них, зокрема, народний депутат, лідер «Громадянської позиції» Анатолій Гриценко. На своїй сторінці в Facebook він повідомив, що не підписав угоду, оскільки не бачив її тексту.

«Тексту не бачив, нам його організатори акції не надали ні завчасно, ні безпосередньо на мітингу», — зауважив він. Водночас депутат написав, що підписав Меморандум солідарності з громадськими організаціями (підприємців, афганців, чорнобильців), але як голова однойменної громадської організації, а не партії.

Вл. інф.