Принаймні у цьому переконувала журналістів на прес-конференції фахівець наукового центру радіаційної медицини Національної академії наук України Елеонора Саркісова. Проте, возити туди дітей фахівець все-таки не радить.

Медик наголошує, що радіаційний фон у Чорнобилі не перевищує природного рівня інших міст. Тому відновлені наприкінці минулого року екскурсії до зони не завдадуть шкоди здоров’ю. Пані Елеонора впевнена, що поїздки мають відбуватися із медичним супроводом.

За словами Ігоря Голубахи, голови всеукраїнської асоціації туроператорів, охочих поїхати на тригодинну екскурсію до місця катастрофи завжди було більше серед іноземців, зокрема з країн Європи. «Зарубіжних науковців, та й туристів, цікавить, що то була за біда», — каже він. Поїздка коштує близько 1000 гривень. Спеціальної підготовки візитери не проходять, перед початком їм лише проводять інструктаж. На такі поїздки зарубіжних гостей підштовхує пошук екстриму. Одні залишаються задоволені оригінальними фото, другі крім руїн нічого не бачать.

Нагадаємо, що організовують туристичні поїздки до Чорнобиля впродовж майже десяти років. Торік Окружний адміністративний суд Києва заборонив їх на вимогу Генпрокуратури. Мотив — порядок відвідання не було узгоджено з МВС, підрозділи якого мають забезпечувати контрольно-пропускний режим при в’їзді та виїзді із зони. Після цього МНС, яке ініціювало екскурсії, опрацювало зауваження і видало наказ, який встановив інший порядок в’їзду. З грудня ознайомчі подорожі відновили. Проте, якщо раніше державну установу з управління зоною відчуження попереджали про відвідувачів за п’ять днів, то тепер — за десять. Цей час правоохоронці витратять на перевірку «благонадійності» осіб, що туди прямують.