«Буду жорстко карати за непрофесіоналізм і хамство. Всі факти протиправної поведінки будуть перевірені й ужиті відповідні заходи. Обіцяю реагувати на всі звернення, без винятку», — повідомив нещодавно на колегії МВС, присвяченій підсумкам роботи органів внутрішніх справ в 2011 році, міністр Віталій Захарченко. На його думку, результати роботи правоохоронців повинні оцінюватися за якістю наданих послуг з урахуванням думки громадян, органів місцевого самоврядування та громадських організацій.

Міністр ознайомив присутніх із низкою кадрових змін, що останнім часом відбулися у МВС, а також звернув увагу керівників обласних підрозділів міліції на кілька проблем. Зокрема, Віталій Захарченко наголосив, що позиція Президента України Віктора Януковича та пріоритетні напрями роботи правоохоронних органів залишаються незмінними: виявлення і припинення правопорушень та злочинів у бюджетній сфері, протидія корупції та боротьба з хабарництвом.

Чи будуть ці слова втілені в життя, невідомо. За інформацією правозахисників, поки що статистика невтішна. За інформацією Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів, у міліції нині достатньо порядних та професійних працівників, які затримують зухвалих грабіжників та квартирних злодіїв, але не бракує й негідників, котрі ганьблять честь мундира. Порушення прав людини, брутальне поводження із затриманими, катування, хамство, хабарництво — це неповний перелік негатива, який, на жаль, і досі притаманний вартовим порядку.

— Підтвердженням цих слів є результати Всеукраїнської кампанії «Міліція під контролем», яку ми проводили з 7 до 21 листопада 2011 року. Зупинюся на найбільш поширених порушеннях. По-перше, грубе спілкування працівників чергової частини з відвідувачами, які не реагують на запитання: «Куди подати заяву, як її правильно оформити?». По-друге, це відсутність вільного доступу громадян у вестибюлі райвідділів, куди і згідно із законом, і відповідно до наказу МВС повинен бути вільний доступ, — розповідає «Голосу України» голова правління Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів Олег Мартиненко. — По-третє, відсутність у райвідділах міліції пандусів для в’їзду на інвалідних візках або їх неналежне встановлення».

За словами О. Мартиненка, найбільше нарікань до патрульної служби. Адже під час моніторингу вони були або відсутні на маршруті патрулювання, або ж грали в комп’ютерні ігри під час служби, що категорично заборонено. Також часто вартові порядку зловживають безпідставною перевіркою документів. «Аналогічні моніторинги в 2012-му будемо проводити постійно», — зазначив він.

Згодна з такою думкою і правозахисна організація «Міжнародна амністія». «Українська міліція далі катує та вимагає гроші в своїх жертв і при цьому фактично безкарна. Також не рідкість, коли жертв переслідують — це як помста за те, що вони поскаржилися на катування» — зазначено в заяві» Amnesty Іnternatіonal», — інформують деякі ЗМІ.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.