Над шістьма сотнями робітників одного з найбільших підприємств Кіровоградщини — заводу сільгоспмашинобудування «Червона зірка» — навис дамоклів меч скорочення. Така ситуація на підприємстві виникла через невідшкодування державою 19,5 мільйона гривень податку на додану вартість.

Про невеселі перспективи в нинішньому році на засіданні громадської організації машинобудівних підприємств України «Украгромаш» заявив генеральний директор ПАТ «Червона зірка» Сергій Калапа. Він визнає, що нині галузь перебуває у доволі неприємній ситуації через зменшення обсягів банківського кредитування. Однак чи не найбільше машинобудівникам шкодить саме неповернення ПДВ.

Як повідомили в заводській прес-службі, якщо в 2010 році «Червоній зірці» було відшкодовано 12,1 мільйона гривень ПДВ, то в минулому — лише 2,9 мільйона.

За словами С. Калапи, це не тільки не дозволяє збільшувати зарплати понад 1600 «червонозорівцям», а й ставить під загрозу їх виплати взагалі. Тож якщо найближчим часом ситуація з поверненням ПДВ не вирішиться позитивно, вже в лютому підприємство суттєво обмежить обсяги виробництва сільськогосподарської техніки, а майже третина робітників «Червоної зірки» потрапить під скорочення.

Тим часом зростає і заборгованість заводу перед кредиторами, адже лише енергоносії та комунальні послуги щодня «з’їдають» по 100 тисяч гривень.