Учора за головування Президента України відбулося засідання Ради національної безпеки та оборони, присвячене ситуації в енергетичній сфері.
Відкриваючи засідання РНБО, Віктор Янукович заявив, що Україна має прийняти ефективне й адекватне рішення щодо непомірно високої ціни на газ, яку наша держава отримала внаслідок газових угод із Росією 2009 року, повідомляє прес-служба глави держави. «Це питання має дуже велику вагу в житті нашої країни, в її економіці та в розвитку нашої держави», — сказав В. Янукович.
Президент підкреслив, що відомі газові угоди є для України «величезним тягарем» — зокрема, з огляду на те, що їх приймали на 10 років.
«В умовах економічної кризи, яка є в світі — і вона ніяк не може оминути Україну, — ця угода є додатковим негативним важелем впливу на життя нашої країни. Без перебільшення скажу — кожної людини», — зазначив Президент.
Президент наголосив на персональній відповідальності високих посадовців, зокрема членів РНБО, за ефективну та консолідовану роботу з вирішення газового питання.
«На сьогодні надмірні переплати за газ вилучають не лише кошти на розвиток нашої країни та соціальних програм. Вони залізли в кишені практично кожного громадянина нашої держави», — підкреслив В. Янукович, нагадавши, що без урахування «харківської знижки» Україна сплачує за газ найбільшу ціну не лише в Європі, а, швидше за все, й у світі.
У свою чергу, секретар Ради національної безпеки та оборони Раїса Богатирьова після завершення засідання РНБО заявила: наслідки газових контрактів із Росією 2009 року становлять реальну загрозу національній безпеці держави, а прямий збиток України від газових контрактів 2009 року становить п’ять мільярдів доларів на рік.
«На цей момент відповідний прямий збиток нашої держави становить суму до п’яти мільярдів доларів. Це майже другий бюджет Пенсійного фонду України», — сказала Р. Богатирьова.
Секретар РНБО відзначила, що в таких умовах уряд України продовжує наполегливо працювати над підписанням нового справедливого газового контракту з Російською Федерацією. 
За підсумками засідання РНБО, як повідомляє прес-служба відомства, прийнято рішення про необхідність розпочати масштабне запровадження енерго-зберігаючих проектів. Зокрема, вирішено здійснити комплекс системних заходів у сфері диверсифікації постачань природного газу, зокрема, налагодити стратегічні відносини з провідними країнами—постачальниками газу в регіоні, збільшити видобуток цього виду палива на території України, розпочати масштабне запровадження енергозберігаючих проектів і використання альтернативних джерел палива. На переконання членів РНБО, це дасть можливість не лише отримати серйозні економічні здобутки та сприяти диверсифікації постачання в країну природного газу, а й «перетворити Україну на повноцінного гравця на європейському енергетичному просторі».
Окрім того, прийнято рішення про продовження переговорного процесу з російською стороною на засадах безумовного дотримання національних інтересів України.
Фото з сайта www. president.gov.ua