Роботу уряду в 2011 році на прохання «Голосу України» проаналізували політологи
Володимир ФЕСЕНКО, керівник центру політичного аналізу «Пента»:
— Головний позитивний момент роботи уряду — це утримання фінансово-економічної стабільності, достатньо непогані макроекономічні показники, зростання ВВП до 5 відсотків та низький рівень інфляції. Але також очевидними є достатньо серйозні соціально-політичні проблеми, бо стан суспільних почуттів не відповідає гарній макроекономічній картині. Є зростання соціальної напруженості та незадоволення, пов’язане з низкою непопулярних рішень. Зокрема, на початку 2011 року — це підвищення комунальних тарифів, ухвалення пенсійної реформи, а наприкінці року дуже гострою стала проблема пільговиків. Країна побачила достатньо резонансні протести афганців, чорнобильців. Бюджетна економія зачепила помітні соціальні верстви населення і стала серйозним викликом для уряду. Останні події свідчать про те, що зростає незадоволення роботою Кабміну, його економічного блоку і в адміністрації Президента, наслідком чого стала зміна міністра фінансів. Політично це відображається в падінні рейтингів.
Дуже добре, що уряд почав проводити реформи, але вони йдуть дуже повільно. Тому не дивно, що останнім часом гостро почала лунати критика з боку адміністрації Президента. Одна з головних проблем здійснення реформ у соціальній сфері та у сфері малого та середнього підприємництва пов’язана з тим, що не було достатнього соціального діалогу між Кабміном і громадянами, а також дуже слабкою була робота з інформаційного забезпечення процесу реформ. Саме це призвело до Податкового майдану та протестів пільговиків.
Ігор ЖДАНОВ, президент аналітичного центру «Відкрита політика»:
— Якщо подивитись на показники ВВП (близько п’яти відсотків) і низький рівень інфляції, то нібито в країні все добре. Але якщо копнути глибше, то навряд чи можна сказати, що зростання ВВП — це заслуга уряду. Швидше за все, це кон’юнктура світового ринку. Жодної продуманої стратегії, якогось плану протидії фінансово-економічній кризі в Україні немає.
Найболючішою діяльність уряду була для чорнобильців, афганців, пенсіонерів. Тому що внаслідок проведення пенсійної, податкової реформ та намагання скасувати пільги ця категорія населення отримала дуже болючі удари. Через це рейтинг Кабміну значно знизився.
Крім того, є проблеми у перемовинах з Росією щодо газу. Добре, що не йдемо на поступки. Для РФ це не просто газ, а відповідно до її стратегії — це інструмент просування політичних і стратегічних інтересів.