Конституційний Суд оприлюднив рішення про те, що частини шоста, сьома статті 218 Кримінально-процесуального кодексу України (далі — Кодексу) відповідають Конституції. Зазначені норми регулюють питання ознайомлення обвинуваченого і захисника з матеріалами кримінальної справи.
Суть питання полягала в тому, що за попередньої редакції статті 218 Кодексу обвинувачений та його захисник не обмежувалися в часі на ознайомлення з усіма матеріалами справи, а після внесення до неї змін цей час встановлюється «на розсуд слідчого, прокурора, суду», а такий час може бути меншим, ніж необхідно, отож звужується обсяг прав обвинуваченого на захист, стверджують автори клопотання.
Конституційний Суд вважає, що терміни ознайомлення обвинуваченого та його захисника повинні визначатися в кожній справі залежно від обсягу матеріалів справи та їх складності, кількості обвинувачених тощо. Також, на думку суддів, Кодекс передбачає, що обмеження обвинуваченого в часі для ознайомлення з матеріалами справи може бути оскаржено в апеляційному суді. У такий спосіб гарантуються права обвинуваченого на захист своїх прав і свобод судом. Суд вважає, що вимоги статті 218 Кодексу узгоджуються з практикою Європейського суду з прав людини, відповідно до якої кожен обвинувачений у вчиненні кримінального правопорушення має право мати достатній час і на створення всіх умов для підготовки свого захисту.