Із досьє «Голосу України»:

Новак Володимир Михайлович — освіта вища, закінчив Харківський інженерно-економічний інститут, за фахом інженер-економіст, працював на виробництві, в податковій та на державній службі. З 2006-го — заступник голови Рівненської ОДА. Нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня, Грамотою Кабінету Міністрів України.

— Рівень розрахунків за електричну енергію за 2011 рік становить 99,6, за природний газ із фондів ОДА — 95,2 відсотка, — каже заступник голови Рівненської облдержадміністрації Володимир Новак (на знімку), з яким розмовляю на таку злободенну тему, як обсяги споживання газу на Рівненщині, результати економії енергоресурсу та перспективи переходу на альтернативні види палива. — Рівень проплат підприємств теплоенергетики за газ — 64 відсотки. Причини: неокупність тарифів, а також те, що кошти, які заплачені у 2011 році за газ, зараховані в рахунок погашення боргу 2010-го.

Володимир Новак наголосив на позитивній тенденції до зменшення обсягів використання природного газу в області: у 2011-му його використано на 89,5 тисячі кубометрів менше, ніж у 2010-му. Він навів ще один красномовний показник: при тому, що за останній рік на Рівненщині на 17 тисяч збільшилась кількість абонентів, які користуються «голубим паливом», в цілому населення за рахунок встановлення сучасніших котлів в оселях та економії на 20 мільйонів кубометрів скоротило його використання.

Тим часом і промислові підприємства економлять природний газ — торік зменшили його використання на 47 мільйонів кубометрів.

— Солідні інвестиції в енергозберігаючі проекти вклало підприємство з іноземним капіталом «Волиньцемент», що у Здолбунівському районі, — розповідає Володимир Новак. — Перейшовши на вугілля, тут відчутно зменшили використання природного газу: із 108 мільйонів кубометрів у 2009 році до 7,7 мільйона кубометрів у 2011-му. У цього підприємства є цікаві намітки щодо подальшого зменшення споживання газу, вони пов’язані з введенням у Рівному заводу з переробки сміття. «Волиньцемент» планує використовувати десять відсотків відходів для опалення печей, щоб відбирати ще менше природного газу.

— На альтернативні види палива поступово переводимо й котельні. Скажімо, ТОВ «Рівнетеплоенерго», яке забезпечує теплом кілька мікрорайонів обласного центру, тільки за рахунок переведення на місцеву сировину (щепу) двох невеликих котелень заощадило за рік близько одного мільйона кубометрів природного газу. Економлять його тут і за рахунок заміни старих теплотрас, що удвічі зменшило витоки гарячої води, — продовжує заступник голови Рівненської ОДА Володимир Новак. — Є довгострокова програма економії газу і переходу на альтернативні види палива (до 2015 року) і в іншого постачальника тепла рівнянам — «Теплотранссервісу».

Високі ціни на газ змусили керівництво Рівненщини активніше впроваджувати заходи обласної програми енергоефективності (вона розрахована на 2011—2015 роки). Тільки у нинішньому році нею передбачено впровадити одинадцять проектів по переведенню теплопостачальних підприємств і бюджетної сфери на використання альтернативних видів палива. Але і до цього всі соціальні об’єкти — школи, дитсадки, які вводилися в дію в останні роки, облаштовували котлами, які працюють на місцевій сировині: щепі, відходах лісопереробки, торфі. Загалом на переоснащення котелень, за словами Володимира Новака, за два попередні роки в області витратили 3,5 мільйона гривень, економічний ефект від таких інвестицій — заміна мільйона кубометрів природного газу альтернативним паливом. Скажімо, торік комунальні теплогенеруючі підприємства Рівненщини перевели в теплоносії три тисячі тонн вугілля, майже дві тисячі тонн фрезерного торфу, 8,5 тисячі кубометрів дров, 3,3 тисячі кубометрів відходів деревини, а також тисячу тонн деревних і торфобрикетів.

— Повертаючись до теми розрахунків за газ, до тих цифр, які ви навели, чому ж все-таки Рівненщина має порівняно невисокий рейтинг з цього показника серед інших регіонів? — цікавлюсь у Володимира Новака.

— Причина в тому, що найбільший споживач газу — ПАТ «Рівнеазот», що має прямі договори з «Нафтогазом України», заборгував за блакитне паливо. Місцева влада не може вплинути на їх партнерські стосунки. Це прерогатива інших інстанцій. А саме борги «Рівнеазоту» не дають нашій області піднятися у загальнонаціональному рейтингу, — підсумував заступник голови Рівненської ОДА. — Ми, звичайно ж, звернулися до Кабміну, щоб області не враховували заборгованість «Рівнеазоту» перед «Нафтогазом України». Тоді можна буде бачити реальну картину розрахунків за спожитий газ, тобто тих розрахунків, на які може впливати місцева влада.

 

Рівне.

Фото автора.