Під час прес-конференції в Донецьку народний депутат України Олена Бондаренко підсумувала результати законотворчої роботи парламенту за минулий рік. Закон «Про центральні органи виконавчої влади» дав поштовх масштабній адміністративній реформі, скоротив кількість міністерств, вважає вона. «Ми розуміємо, що це — лише перший етап адміністративної реформи, і другим етапом, звичайно, будуть місцеві органи влади. Завдання — не просто скоротити кількість чиновників, а й передусім скоротити кількість функцій, які виконує держава, — пояснила парламентарій. — Багато речей потрібно переводити на саморегуляцію, у тому числі те, що стосується бізнесу, підприємництва».

Народний депутат висловила своє ставлення і до непопулярних у суспільстві пенсійної реформи та реформи охорони здоров’я. Говорячи про закон «Про заходи законодавчого забезпечення пенсійної реформи», О. Бондаренко зазначила: «Ми добре розуміли, що, приймаючи таку законодавчу новацію, ми поплатимося рейтингом. Але також розуміли, що якщо Пенсійний фонд пропрацює в такій же системі накопичення пенсійних відрахувань, через шість років максимум ми просто не змогли б виплачувати пенсії нікому».

Протести чорнобильців та афганців проти скорочення пенсійних виплат депутат вважає спробою однієї частини населення вирішити власні проблеми за рахунок іншої частини: «Я особисто отримувала листи від людей, які зараз від держави отримують пенсії не за статусом чорнобильця чи афганця. Хтось отримує за інвалідністю на виробництві, хтось — за інвалідністю із дитинства, хтось — пенсію за віком. І ці люди прекрасно розуміють:  якщо зараз збільшити пенсійні відрахування лише на дві категорії населення, — значить, інші отримають менше».

Вона навела приклад: «Середня пенсія афганця — 8 тисяч гривень. У той же час середня пенсія ветерана Великої Вітчизняної війни — 1,5 тисячі гривень. Чи є справедливість? Те саме стосувалося такої категорії, як «діти війни». Їхня середня пенсія більше, ніж середня пенсія ветерана Великої Вітчизняної війни. Важко судити, яким чином і за якою системою робилися такі нарахування, але так далі тривати не може. З цим теж потрібно наводити лад і упорядкувати виплати».

Закон «Про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров’я стосовно удосконалення надання медичної допомоги», на думку О. Бондаренко, зачіпає найболючіше для суспільства питання. Враховуючи досвід інших країн, Україні належить зробити чимало для реформування системи охорони здоров’я. «Деякі із кроків, мабуть, будуть дуже болісними, тому що не всі наші громадяни сприймають таку систему, як медичне страхування, коли ти сам себе фактично позбавляєш певної частини зароблених грошей і добровільно відраховуєш їх на особистий рахунок. Те ж саме стосується експерименту, який ми зараз проводимо на підставі закону у низці областей, у тому числі в Донецькій».

Крім того, депутат прокоментувала прийняття інших важливих законів — «Про Державний земельний кадастр», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України із питань створення і діяльності фермерських господарств», «Про регулювання містобудівної діяльності», «Про засади запобігання і протидії корупції в Україні» та інші. Останній закон О. Бондаренко вважає дуже важливим: «Тепер у податкових органів стосовно чиновників з’явилося право контролювати не лише доходи, а й витрати. Для кожного із нечесних чиновників це — небезпечна річ».

 

Донецьк.