З Героєм України, головою СВК «Батьківщина» Олександром Коросташовим  я познайомився у далекому 1978 році. Саме тоді він очолив колгосп ім. XV з’їзду ВКП(б), а до цього, з 14 років, працював на землі, випасав телят, був помічником тракториста, комбайнером, жнивував у Казахстані, навчався, пізніше став бригадиром тракторної бригади сусіднього господарського підприємства «Маяк». Добре знав свою справу. Користувався повагою і авторитетом як серед односельців, так і котелевців. Отож і довіряв йому кожен.

Розпочав Коросташов свою роботу з підбору кадрів на всі ділянки виробництва, дисципліни праці, відповідальності кожного за доручену справу, а також дбав не лише про моральне, а й матеріальне заохочення кращих, закріплення спеціалістів у селі. А це можна було зробити, лише будуючи нове житло.

За тридцять п’ять років, що минуло з того часу, побудовано 270 нових квартир і будинків. За короткий термін Коросташову вдалося не тільки стабілізувати ситуацію, а й добитися значних успіхів. Нині це одне з найкращих господарств не лише на Полтавщині, а і в Україні. З року в рік тут збирають високі врожаї, мають значні прибутки від тваринництва, широко впроваджують новітні технології, енергозберігаючу техніку. В господарстві зберегли не лише те, що зроблено руками хліборобів за минулі роки, а й значно його примножили, не розпродали в скрутні часи новоспеченим комерсантам і ділкам техніку, худобу, інвентар. Не перетворили Будинок культури на приватне кафе чи зал для гральних автоматів. Усе тут належить працівникам СВК «Батьківщина», їхнім дітям, онукам. Працює ошатний дитячий садок «Берізка». В ньому тепло й затишно. В спальнях та ігрових кімнатах — сучасні меблі, діти забезпечені всім необхідним для гармонійного розвитку. Організоване калорійне харчування. Все матеріальне забезпечення — за рахунок господарства. Особлива увага — учням місцевої середньої школи: господарство щомісяця виділяє безплатно продукти, обладнано комп’ютерний клас із супутниковим телебаченням.

Випускників школи забезпечують роботою в кооперативі. Більше двох десятків стипендіатів навчається в аграрних вузах за рахунок господарства. Висококваліфіковані спеціалісти одразу забезпечуються житлом. Загалом на вирішення соціально-побутових проблем господарство витрачає майже 2 мільйони гривень. Для селян збудовано майже 300 будинків.

Серйозну увагу приділяють розвитку індивідуальних селянських господарств. Коли розпочинається заготівля кормів для громадського тваринництва, перші машини завозять корм для домашньої худоби механізаторів та водіїв, зайнятих на заготівлі кормів.

У «Батьківщині» широко впроваджується безвідвальний обробіток грунту. Серйозна увага приділяється тваринницькій галузі. Лише за реалізацію молочної продукції майже щодня отримують 35 тисяч гривень, або понад один мільйон щомісяця. Господарство є племрепродуктором із розведення корів породи українська червоно-ряба та овець породи прекос. Утримується тут свинопоголів’я, розводять птицю.

Вагому підтримку Коросташову надає його заступник Любов Берізка.

Герой України, голова СВК «Батьківщина» Олександр Григорович Коросташов відомий не лише як керівник, а і як політик. Ось уже кілька десятиліть він обирається депутатом Котелевської районної та Полтавської обласної рад. Наполегливо обстоює позицію продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. Переконаний у тому, що майбутнє політичне України — за мажоритарною системою виборів, персональною відповідальністю депутатів перед своїми виборцями. Свої державні позиції Олександр Григорович дохідливо виклав у своїх книжках, де мова йде про історію розвитку та становлення господарства, історію Котелевщини від часів козацтва й до наших днів. А ще він упевнено керує домашнім господарством, своєю міні-батьківщиною. Є тут корова, свині, гуси.

Коросташову надійною підтримкою є його дружина Катерина Марківна. Допомагає в домашньому господарстві й 87-річна мама, яка не звикла сидіти без діла. Виростив двох синів — Володимира та Олександра. Найбільшою радістю нині є п’ятеро внуків, які за характером схожі на діда. А ще Коросташов любить книги — особливо історичні, цінує гумор. Інколи грає у волейбол та більярд. Захоплюється полюванням і риболовлею. Хоча тут його цікавлять не коропи та зайці, а сам процес побути на природі, наодинці осмислити минуле, подумати про сьогоднішній день, намітити плани на майбутнє.

Коросташов має найвищі нагороди й почесні звання держави Україна, та найвагоміше для нього — це визнання і повага людей, друзів, однодумців. Нині Олександру Коросташову виповнюється 70 років. Проте він, як завжди, молодий серцем, енергійний, сповнений нових планів.

Полтавська область.