Справжня зима, як і обіцяли синоптики, таки прийшла. За кілька днів майже на всій території нашої країни, за винятком хіба що її південних областей, утворився сніговий покрив завтовшки до 15 см. У карпатському регіоні товщина снігової «ковдри» більша: від 20 до 50, а подекуди — до 70 сантиметрів, розповів під час учорашньої прес-конференції директор Українського гідрометеорологічного центру МНС Микола Кульбіда. Та попри те, що про такі зміни погоди метеорологи попереджали заздалегідь, готовими до них виявились не всі. Через сніг погіршився стан автошляхів, місцями утворювалась ожеледиця. Як результат, збільшилась кількість дорожньо-транспортних пригод. «До зміни погодних умов щодня по країні траплялося в середньому 50—60 ДТП. З появою снігового покриву та погіршенням стану доріг їх кількість зросла до 70, а в окремі дні — до 90 випадків на добу», — повідомив М. Кульбіда. Він закликав усіх бути уважнішими на дорогах і не недооцінювати зміни її величності Погоди.
Та все ж, на щастя, поки що минулося без надзвичайних ситуацій регіонального чи загальнодержавного масштабу. Стосовно прогнозу на майбутнє, то погода і надалі залишатиметься мінливою.
— У період з 19 по 22 січня на території України йтимуть опади у вигляді снігу. На півдні і частково у центральних областях — з переходом у дощ. Найближчими днями можливі такі небезпечні явища, як налипання мокрого снігу, намерзання криги на дротах і деревах та ожеледиця.
Місцями можливий і густий туман. Адже, ймовірно, уже з 21 січня температура почне підвищуватися: вночі термометри показуватимуть від 4 до 10 градусів морозу, удень — від 0 до мінус 5. Далі стовпчики термометрів ще трошки піднімуться: у світлий час доби — до 0, а вночі — від 1 до 6 градусів морозу. На півдні плюсова температура триматиметься цілодобово.
На початку наступного тижня погода дещо стабілізується. Опадів, як прогнозують метеорологи, буде мало. І зосереджуватимуться вони здебільшого у західних та північних областях. На такій ноті погода протримається аж до початку лютого. Протягом останнього зимового місяця очікуються три хвилі похолодань. І вже з третьої декади в Україну прийде весна. Почнуть прокидатися природа і... проблеми.
Минулорічна осінь, скупа на опади, завдала нищівного удару посівам озимих культур. За даними Тетяни Адаменко, начальника відділу агрометеорології Укргідрометцентру, 70 % посівів озимини на початок зими перебували у незадовільному стані. Решта 30 відсотків узагалі не зійшли. «За іншої грудневої погоди ми могли втратити всі ці 70 відсотків ще минулого року. Аномально тепла погода стан справ не погіршила. Та все ж говорити про кардинальне їх покращення підстав немає. Ситуація надзвичайно складна. І чим усе закінчиться,  зараз спрогнозувати складно», — пояснює     Т. Адаменко.
Якщо справдяться нинішні прогнози синоптиків, то площі пересіву навесні будуть менші, ніж очікувалось раніше: приблизно на рівні 30 відсотків. Це, каже пані Адаменко, буде найбільша площа пересіву після 2003 року. І розраховувати на значний валовий збір озимої пшениці, мовляв, не доводиться. Навіть за найкращого розвитку подій він буде на 20—30 % менший порівняно із попереднім роком. Отож на аграріїв чекають важкі часи.
Та є і добра новина: підстав хвилюватися, що навесні відбудеться значне зростання рівня води у водоймищах, яке б загрожувало територіям та об’єктам, поки що немає.