Тоді як повністю підтримують діяльність вартових порядку лише 10% респондентів. Такими є результати опитування, яке проводила наприкінці року соціологічна служба «Рейтинг». Дослідження проходило в усіх регіонах країни. Люди охоче відповідали на запитання: «Чи довіряєте ви правоохоронцям?» Однак навряд чи їхні голоси порадують людей у погонах.

«Якщо місцевим вартовим порядку не довіряють 29% опитаних, то загалом міліції — 41%. Найбільше з фактами порушень прав людини доводилося мати справу мешканцям Півдня та Сходу України. Частіше свідками таких дій ставали молодь, чоловіки, люди з відносно вищим рівнем освіти», — розповів учора на прес-конференції директор соціологічної служби «Рейтинг» Олексій Антипович.

За його словами, на думку більшості респондентів, найбільше заважає правоохоронним органам ефективно виконувати свої функції корупція (64%), недовіра населення (39%), низька моральність вартових порядку (39%) та низький рівень підготовки кадрів (31%). Дещо менше — низькі зарплати працівників міліції (23%), висока залежність від політиків (22%), погане технічне оснащення (19%) та інше.

На жаль, недовіра дедалі зростає. Як звістки з фронтів, надходять повідомлення про катування у РУВС та слідчих ізоляторах, де тримають підозрюваних до суду. Правозахисники називають основні причини такого нелюдського поводження: вимоги міліцейського керівництва розкривати злочини за будь-яку ціну, а також відсутність громадського контролю за діями слідчих. Зокрема, Євген Захаров, співголова Харківської правозахисної групи, зазначає, що в 2011-му ситуація із катуваннями та поганим поводженням у країні серйозно загострилася порівняно з 2010-м. «За даними наших соціологічних досліджень, які були проведені за підтримки Європейської комісії, оціночна кількість постраждалих від незаконного насильства в міліції у 2010-му становила понад 790 тисяч, а 2011-го — 980 тисяч», — повідомив правозахисник.

Підтвердженням цих слів є результати Всеукраїнської кампанії «Міліція під контролем», під час якої представники громадських організацій та волонтери здійснювали моніторинг стану дотримання прав громадян працівниками міліції під час виконання ними своїх службових обов’язків.

— Моніторинг показав низький рівень готовності правоохоронців до виконання однієї з важливих функцій — якісного й доступного обслуговування громадян у чергових частинах. Спостерігачі зафіксували окремі випадки, коли люди в погонах порушували визначений порядок приймання та реєстрації заяв від громадян. А в деяких РУВС вартові порядку взагалі відмовлялися приймати заяву від громадянина на бездіяльність міліції, — повідомив «Голосу України» голова правління Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів Олег Мартиненко.

Тим часом на днях міністр внутрішніх справ Євген Захарченко на засіданні колегії МВС за підсумками роботи відомства у 2011 році наголосив на неприпустимості ігнорування права громадянина на звернення до органів внутрішніх справ щодо протиправних дій стосовно нього.

— Необхідно забезпечити реєстрацію 100 відсотків звернень громадян. Людина має бути впевненою в тому, що її проблеми будуть вирішені. Буду жорстко карати за прояви неповаги, непрофесіоналізм і хамство, недотримання професійної етики, — наголосив міністр.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.