Дерево, якому понад дві тисячі років, під загрозою зникнення. Про це на прес-конференції повідомили представники Київського еколого-культурного центру Сергій Шнайдер та Володимир Борейко.

Ялівець, що росте на мисі Сарич у Криму, регулярно потерпає від звичайної цікавості або діяльності людей. Вони залюбки фотографуються на дереві, вишкрябують на ньому свої імена, відламують на пам’ять шматочки кори, не знаючи при цьому, що це — живий свідок історичних подій. Воно фактично бачило і римлян, і греків, і татар, і монголів, й інших 120 етносів, що свого часу працювали, кохали, воювали в Криму. Тож якби така табличка була, стверджують екологи, люди обережніше поводилися б із деревом. До речі, свого часу пропонувалося присвоїти цьому ялівцю статус «Патріарх Тавриди». Проте Севастопольська міськада не сприяє цьому і навіть гальмує процес надання унікальній рослині статусу заповідної. Тож зазвичай відвідувачі навіть не знають про можливий вік рослини та її цінність.

На думку експертів, чиновники не надто переймаються збереженням природних пам’яток. Ще донедавна на всій території півострова статус заповідних мали тільки три(!) дерева, тоді як лише в Києві такими є близько трьохсот. Завдяки ініціативі Київського еколого-культурного центру 21 грудня 2011 року Верховна Рада Криму надала статус заповідних сорока чотирьом деревам, вік шести з них — понад тисячу років. Це, зокрема, такі старожили, як двохтисячолітня олива з Нікітського ботсаду, одна з найстаріших в Європі, тисячолітній тис Лесі Українки та фісташкове дерево, приблизний вік якого — 700 років. Статус заповідного тепер надали і двохсотрічному горіхові Юрія Нікуліна (м. Алушта). Саме з цього дерева відомий актор кидав горіхи в Шурика в кінокомедії «Кавказька полонянка». Щоб захистити ці рослини, київські екологи працювали три роки. Водночас за цей період зникли пам’ятки природи, які пережили сотні років, але не витримали вандалізму сучасників.

Якщо дерево матиме статус заповідного, знущатися над ним буде небезпечніше — через загрозу кримінальної відповідальності й позбавлення волі на три роки.