Комуністи пропонують реальну програму повернення заощаджень Ощадбанку СРСР через визнання їх державним боргом України. Про це заявив лідер комуністів Петро Симоненко.

За його словами, коли влада починає показушно «турбуватися» про повернення знецінених радянських вкладів, це означає, що почалася чергова виборча кампанія. (Нагадаємо, недавно прем’єр Микола Азаров знову заявив, що уряд розробляє механізм повернення заощаджень громадян в Ощадбанку шляхом випуску державних цінних паперів. — Авт.)

Лідер комуністів також звернув увагу на те, що в держбюджеті на 2012 рік не закладено коштів для виплати компенсацій за втраченими вкладами.

«Отже, є всі підстави припустити, що виплати (якщо вони будуть) провадитимуться за рахунок емісії, тобто уряд увімкне друкарський верстат, або за рахунок бюджетних маніпуляцій, коли візьмуть гроші в одних бідних і віддадуть іншим бідним», — вважає лідер КПУ.

Крім того, Компартія, як повідомляє її прес-служба, наполягає на індексації втрачених заощаджень.

«Узяти хоча б коефіцієнт перерахунку радянських рублів у гривні 1:1,05. Але в 1996 році курс гривні до долара був 1:1,6, а в 2012-му — вже 1:8. Відповідно, і загальна сума виплат за вкладами заощаджень має бути проіндексована з урахуванням поточного курсу», — переконаний Петро Симоненко.