У «Голосі України» надрукований мій лист (22.06.11) про те, що в незаконно встановлених МАФах на перетині вулиць Васильківської і Ломоносова в Голосіївському районі столиці цілодобово продаються алкогольні напої, що їх купує здебільшого молодь (поблизу розташовані навчальні корпуси одного і гуртожитки двох університетів, у яких навчається і мешкає приблизно 15 тис. студентів). А потім споживає їх у дворах прилеглих будинків, через що мешканці не знають спокою ні вдень, ні вночі.

26.08.11 року Голосіївська РДА надіслала редакції відповідь, у якій повідомила, що створена нею комісія підтвердила незаконність встановлення МАФів, тому вона доправила листа до Головного управління контролю за благоустроєм КМДА. 

Минуло майже чотири місяці, однак жодних заходів щодо відновлення законності владою не вжито. Натомість поруч з МАФами, про які йшлося на сторінках «Голосу України», активно триває самовільна «розбудова торговельної інфраструктури»! На непарній стороні вулиці Васильківської, поблизу дитячого садка (буд. № 39), де було дев’ять кіосків, встановлено ще два, які пройшли «стадію відстою» і «введені в експлуатацію». З протилежного боку вулиці, біля будинку № 38, уночі — з 3 на 4 листопада — встановлено вже не кіоск, а торговельний павільйон 10 х 4 м — п’ятий на цьому боці Васильківської, і 20-й (!) на перетині вулиць. Павільйон поки що «на відстої». Якщо його «введуть в експлуатацію», то мешканцям прилеглих будинків можна буде лише поспівчувати...

А нахабні «бізнесмени» вже активно «освоюють» тротуари Васильківської поблизу нової станції метро «Васильківська». До яток, розкладок, столів, парасольок, пірамід, квітників, автомобілів-кавоварок, які там стояли досі, і біля будинку № 34, як завжди — вночі, з’явилися два стаціонарні кіоски, з написами: «Мантіса-тютюн» (невдовзі до нього приставили чотири холодильні шафи для пива) і «SPRІNT KІOSK». У них, крім цигарок, продають пиво, каву та іншу всячину, тару й упаковку з-під яких споживачі викидають тут-таки. 

Тепер тисячі городян (мешканців прилеглих вулиць і мікрорайонів Теремки-1 і Теремки-2), які користуються станцією «Васильківська», усупереч власній волі, дістаються на роботу і з роботи через базар. Точніше — через суміш базару, смітника і громадської убиральні, які створює начебто стихійна, а насправді добре організована і контрольована торгівля.

Справжнім знущанням над громадою є те, що на деяких із кіосків, також і на павільйоні з’являлися письмові приписи інспекторів Головного управління контролю за благоустроєм КМДА з констатацією незаконності їх установлення, пропозицією власнику добровільно його демонтувати і погрозою зробити це примусово в разі невиконання припису. Однак такі порухи влади не мали жодних результатів. Чи не тому, що чиновники і «бізнесмени» знайшли «спільну» мову?

Після неодноразових звернень до Головного управління контролю за благоустроєм КМДА, телефонного спілкування з його працівниками різних рівнів з питань благоустрою я переконався, що ця установа лише імітує боротьбу з незаконним встановленням МАФів, а насправді є його найнадійнішим «дахом». Власну бездіяльність, яка фактично заохочує до встановлення МАФів, працівники управління пояснюють великим обсягом роботи, недосконалістю законодавчої бази, затягуванням розгляду питань щодо демонтажу незаконно встановлених МАФів. А в Головному управлінні містобудування та архітектури КМДА — браком кадрів і матеріальних ресурсів, зосередженням сил на... підготовці до Євро-2012. Тим часом районні «борці за благоустрій» узагалі в жоден спосіб не виявляють власної присутності на ввіреній їм території. Правоохоронні органи також не реагують на МАФіозне свавілля. 

Точаться чутки, що Головне управління контролю за благоустроєм КМДА має реорганізовуватися. Проте ніщо не зміниться на краще, якщо при цьому збережуться сформовані раніше «теми», «схеми», «відкати» та їх реалізатори. Викликає подив відсутність будь-якої реакції з боку інспекцій «Київенерго», енергонагляду на самовільне підключення кіосків — усупереч елементарним технічним умовам і вимогам техніки безпеки — до електромережі? 

Відчуваючи покровительство влади і повну безкарність, новоявлені «бізнесмени» поводяться нахабно без меж — як окупанти у завойованій країні, захоплюючи дедалі нові площі і території, спотворюючи архітектурне обличчя міста, перетворюючи його на смітник, грубо порушуючи законодавство, споюючи дітей і молодь, цинічно нехтуючи права громадян на мешкання у сприятливих умовах, спокій і тишу.

Гірко усвідомлювати, що ця дикість чиниться у столиці. Але ще з більшою гіркотою доводиться констатувати, що значна частина киян, особливо недавніх і тимчасових, байдуже ставиться до перетворення міста на базар, смітник і громадську вбиральню.

Як усе-таки зупинити окупантів?

Панас ЗАДОРОЖНИЙ, киянин.

На знімку: станція метро «Васильківська» відкрилася зовсім недавно, але територія навколо вже обросла МАФами. Цікаво, хто є автором чи авторами цього «проекту»?

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.