Комітет Верховної Ради з питань європейської інтеграції рекомендує парламенту ратифікувати Угоду між Україною та Португальською Республікою про повітряне сполучення.

Під час засідання зазначалося, що Угода спрямована на створення та функціонування надійного правового механізму міжнародного рівня для реалізації та активізації процесу двосторонніх міждержавних зв’язків між Україною і Португалією, подальший розвиток співробітництва в галузі авіаційного транспорту.
Зокрема, згідно з Угодою кожна Сторона надає призначеним авіапідприємствам іншої Сторони такі права для здійснення міжнародних повітряних сполучень:
— здійснювати проліт на її території без посадки;
— здійснювати зупинки на її території з некомерційними цілями;
— здійснювати зупинки на її території в пунктах, встановлених для цього маршруту, з метою прийняття на борт та зняття з нього пасажирів, багажу, вантажу та пошти.
Також Угодою визначено, що коли у разі збройного конфлікту, політичної нестабільності або надзвичайних обставин призначені авіапідприємства однієї Сторони не можуть здійснювати перевезення за своїми звичайними маршрутами, інша Сторона вживає всіх можливих заходів для забезпечення безперервності таких перевезень шляхом відповідної тимчасової зміни маршрутів, включаючи надання на цей період відповідних прав. Положення цього пункту застосовуються на недискримінаційній основі до призначених авіапідприємств.
Члени комітету підкреслили, що ратифікація Угоди сприятиме налагодженню ділових зв’язків, подальшому розширенню географії польотів українських авіакомпаній.