Оголошено конкурс «Від Магдебурга до твого міста: очима тих, хто не байдужий».

Організований конкурс ГО «Молодіжна альтернатива», за підтримки Європейської програми Міжнародного фонду «Відродження». Стартував він 17 січня і триватиме до 15 лютого. Мета конкурсу — покращити обізнаність молоді про стан місцевого самоврядування та відповідність цих процесів загальноєвропейським тенденціям. Тож молодь зможе презентувати свій регіон (місто, населений пункт) крізь призму розвитку в ньому інститутів місцевого самоврядування, встановлення європейських правових систем і моделей розвитку.

«Цим проектом ми хочемо привернути увагу молоді до місцини, де вона живе, і до країни в цілому. Довести, врешті-решт, що ми, українці, європейська нація, що на рівні генетичної пам’яті у нас зберігаються європейські традиції самоврядування, принесені в Україну магдебурзьким правом», — зазначила голова ГО «Молодіжна альтернатива» Людмила Кудіна.

Водночас, як зауважив представник фонду «Відродження» Дмитро Шульга, організатори конкурсу не намагаються видати бажане за дійсне, що в нас абсолютно все європейське. Мета полягає зовсім у іншому. «Європейська ідентичність, наші історичні, культурні зв’язки з Європою довгий час було не популярно згадувати. Нині є завдання відновити це, пригадати забуте, — сказав він. — зрозуміло, що багато чого у нас не відповідає європейським традиціям. Нині місцеве самоврядування не таке розвинене, як має бути, і реформа ще відбудеться. Думаю, що цей конкурс — одна з невеличких цеглинок у фундамент тієї реформи».

Власне, організатори конкурсу сподіваються, що молодь принесе нові погляди, ідеї для вирішення проблем. Які, до речі, можуть бути використані й на державному рівні. Саме тому серед членів журі — народний депутат, перший заступник голови Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Ольга Боднар.

Майбутнє нашої країни — за місцевим самоврядуванням, переконана вона. «Якщо ми не зможемо його вдосконалити, то не зможемо домогтися більших вершин, якості законодавчої та виконавчої влади. Дуже добре, що є організації, які залучають до просвітницької діяльності молодь. Бо, якщо з молодих років знати, що таке місцеве самоврядування і яку роль воно відіграє в житті кожного громадянина, то зможемо й відстояти його. А сьогодні самоврядування дійсно потребує того, щоб його відстоювали»,— переконана О. Боднар. Водночас вона пообіцяла бути прискіпливим суддею і відхиляти вкрадені з Інтернету роботи.

Анкети та електронні роботи треба надсилати до 15 лютого на електронну адресу: molalt@yandex.ru, або на поштову адресу: «Молодіжна альтернатива», Київ, 01053, вул. Обсерваторна,11/1, оф.214. Грошова винагорода за перше місце — 1500 грн., за друге — 1000 грн., третє — 500 грн.