До 31 березня 2012 року уряд України відтермінував обов’язкове встановлення на парковках паркоматів чи автоматичних в’їзних-виїзних терміналів, які згідно з постановою Кабінету Міністрів України № 1342 мали бути з початку цього року на всіх парковках.

 

Підставою для такого рішення стало те, що не всі міста, на відміну від мільйонників, мають досить розвинену сферу паркування, оператори ринку часто не мають достатніх коштів для придбання та обслуговування паркомата чи термінала. Отже, до 31 березня діятиме механізм оплати, встановлений до 1 січня цього року: придбання відповідного паркувального талона; оплата через паркомат і в’їзні-виїзні термінали. Тобто платити за паркування згідно з постановою необхідно тільки там, де видають касовий чек. Крім того, щоб запобігти будь-яким можливостям тіньового обороту коштів.

Міністр регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк звернув увагу на те, що пункт 24 Правил паркування транспортних засобів, затверджених згаданою постановою уряду, чітко зобов’язує саме оператора обладнати майданчики для паркування паркоматами й терміналами. Однак, за наявною у Мінрегіона інформацією, місцеві органи влади також поставилися до нововведення формально й не вживали заходів для впровадження електронних приладів. За даними Мінрегіона, в Україні на початок 2011 року із 3080 майданчиків для платного паркування 116 були обладнані паркувальними автоматами, а ще 32 — в’їзними-виїзними терміналами, що загалом становить менш як 5 відсотків від загальної кількості. Усього для обладнання всіх відведених майданчиків для платного паркування в Україні необхідно встановити близько 7 тисяч паркоматів.

Нагадаю, з 1 січня набули чинності норми, згідно з якими платні парковки в містах обов’язково мають бути обладнані паркувальними автоматами (п. 14 і 16 постанови Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 року № 1342 «Про затвердження Правил паркування транспортних засобів»). Сама постанова набула чинності 1 березня 2010 року.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.