А далі умови гри зміняться
Умови прийому абітурієнтів до вузів під час вступної кампанії 2012-го, які були затверджені 12 жовтня минулого року, діють і не змінюватимуться. Це вчора під час прес-конференції пообіцяв директор департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України Ярослав Болюбаш. Більше того, за його словами, держзамовлення цього року становитиме 40 процентів від загальної кількості випускників вишів, які отримають ступінь бакалавра. Тоді як торік ця цифра була на відсоток меншою, а п’ять—сім років тому становила 32%.
Тож учні одинадцятих класів можуть спокійно продовжувати готуватися до зовнішнього незалежного оцінювання. Ця інформація для тих, хто планує стати студентом чи аспірантом наступного року, а також тих, хто вже навчається у вузі. Мова йтиме про нові проекти закону України «Про вищу освіту», які покликані створити такі умови для українських університетів, щоб навчатися в них було престижно, а диплом визнавали у всьому світі. Нині лише кілька вітчизняних вузів можуть цим похвалитися, зокрема, НТУУ «Київський політехнічний інститут». Проте більшість наших дипломів за кордоном досі вважають «фільчиними грамотами» — їх необхідно так чи інакше підтверджувати. Водночас Україна ще 2005 року приєдналася до Болонського процесу, який передбачає впровадження європейських стандартів у вищій освіті, і до 2010 року мала стати його повноправним членом. Тобто: закінчивши вуз в Україні, можна було претендувати на роботу в європейських компаніях. Але до цього нам ще далеко. Ближча студентська проблема, пов’язана з працевлаштуванням, полягає в тому, що дві третини з тих, хто вчився за рахунок держави, потім не можуть знайти роботу за фахом. Тож реформа вищої освіти затягнулася, а всі напрацьовані за останні роки законопроекти в цій галузі так і не стали законами.
Нині у Верховній Раді зареєстровано три такі документи. Один розробили народні депутати Арсеній Яценюк та Леся Оробець, другий — авторства народного депутата Юрія Мірошниченка і третій — Міністерства освіти і науки, молоді та спорту. На особливу увагу заслуговує останній, бо, з одного боку, до роботи над ним було залучено найбільше освітян, а з другого — саме цей проект нині найжорсткіше критикують студентські та громадські організації. Вони переконані, що він обмежує права вузів, залишаючи контроль над ними за міністерством. Студенти навіть погрожують вуличними протестами, якщо чиновники не врахують їхню думку.
Однак учора вони спромоглися лише на дуже нечисленну акцію під стінами інформагентства УНІАН (на знімку). Журналістів там виявилося більше, ніж протестувальників. Водночас Ярослав Болюбаш переконує, що закон необхідно прийняти негайно. За його словами, сусідні держави беруть сьогодні наших найталановитіших учнів у студенти. Якщо така тенденція збережеться, вітчизняні вузи можуть залишитися без роботи.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.