Днями директор Торчинського народного історико-краєзнавчого музею заслужений працівник культури Григорій Гуртовий передав голові Волинської облдержадміністрації Борису Клімчуку особистий прапор японського воїна Квантунської армії. У подальшому через дипломатичні канали його мають повернути на батьківщину.

Історія експоната така. Наприкінці серпня 1945 року радянські війська переслідували підрозділи японської Квантунської армії, що відступали. У складі радянської військової піхотної частини був і солдат із села Ратнів Луцького району Михайло Римарчук. На полі бою він побачив мертвого японського воїна, а поруч із ним — шовковий прапор із червоним сонцем посередині. Волинянин підібрав прапор і по війні повернувся з ним у своє рідне село. Довгий час працював у місцевому колгоспі. А коли в 1967 році дізнався, що в їхнє село приїхав відомий уже тоді краєзнавець Григорій Гуртовий, передав цінну реліквію в Торчинський музей.

Прапор добре зберігся. Згідно з давньою традицією в Японії, коли солдат вирушав на війну, родичі дарували йому прапор-оберіг, записуючи на його полотнищі напутні слова і свої імена, зазначаючи й ім’я власника. Оскільки написи зроблено в 1944-му або 1945 році, а в 1946-му в Японії відбулася реформа графіки, прочитати їх вкрай складно. Та все ж Григорій Гуртовий сподівається, що в Японії причитають і дізнаються ім’я воїна, який загинув  66 років тому.

На знімку: (зліва направо) голова Луцької районної ради Ігор Волошенюк, голова облдержадміністрації Борис Клімчук та директор Торчинського народного музею Григорій Гуртовий у момент передачі прапора.

Фото автора.