Спорудження доїльних залів значно підвищує якість молока
 
Олександр Грищенко — своєрідний, нетиповий «дояр». Він сидить у кімнаті перед доїльним залом і керує виробничим процесом з комп’ютера.
— Про кожну корову ми знаємо все: скільки вона давала молока при роздої, скільки тепер, яка її продуктивність протягом певного періоду, — зазначає заступник директора з тваринництва агрофірми імені Шевченка, що у селі Григорівка Бахмацького району.
Перший доїльний зал з’явився тут шість років тому. За цей час лише одного разу трапилася поломка. А загалом працює надійно. У господарстві 520 корів, молоко отримують високої якості. Та й надій від корови у Григорівці наближається до 6 000 літрів на рік.
Нині на Чернігівщині вже працюють тридцять сучасних доїльних залів. «Мода» на них вивела область на лідируючі позиції з технічного переоснащення ферм.
Ось і під час відвідин ПСП «Фортуна» переконуюся, як господарство додало завдяки дружбі з новітніми технологіями. Тут уже утримують 1257 корів — на 457 більше, ніж торік. У населеному пункті Пролетарка у 2007 році сільгосппідприємство відкрило доїльний зал, який обслуговує 300 голів дійного стада. На досягнутих успіхах при цьому не спинились і у жовтні минулого року запустили в селі Южному доїльний зал на 32 місця з корівником на 480 голів, а також розпочали будівництво другого корівника на 500 голів.
— Здійснюється реалізація понад 20 інвестиційних проектів у молочному скотарстві, — повідомив заступник голови облдержадміністрації Олександр Шанойло. — Лише з початку минулого року введено в дію і працюють чотири молочні комплекси, зокрема, у ПСП «Авангард» Бахмацького району і ТОВ «Обрій ЛТД» Талалаївського району — на 600 корів кожний, у ПСП «Фортуна» Ічнянського району — на 500 корів та ТОВ «Нива» Семенівського району на 300 корів. У найближчі дні очікується введення в дію ще чотирьох подібних більш як на 2,5 тисячі корів.
Всього у найближчі чотири роки в області завдяки інвесторам має запрацювати ще понад 60 сучасних молочних комплексів. Що це дасть? Нині на Чернігівщині 66 відсотків молока виробляється у господарствах населення і лише 34 відсотки — промисловим способом. У разі здійснення планів щодо будівництва новітніх ферм понад 60 відсотків всього молока сільгосппідприємствами вироблятиметься з найвищими якісними показниками. Воно відповідатиме світовим стандартам якості.
 
Чернігівська область.