Жахлива смерть студента в Шевченківському РУВС сколихнула все суспільство й вилилася в масові акції протесту проти свавілля міліції. Тоді хід слідства особисто пообіцяв тримати під контролем Президент. І ось на днях служителі Феміди нарешті поставили таки крапку в цій резонансній справі.

Деснянський районний суд визнав вину в загибелі студента недоведеною і призначив дільничному міліціонеру Сергію Приходьку лише умовне покарання за перевищення службових повноважень. Мовляв, він безпідставно затримав хлопця та силою затягнув його до камери. Однак, що саме призвело до тяжкої травми голови Ігоря, від якої він помер, ні суд, ні прокуратура встановити так і не змогли. Нагадаємо, що раніше суд амністував іншого обвинуваченого у справі — міліціонера Сергія Коваленка — на підставі того, що в нього є п’ятирічний син.

Ушанувати пам’ять Ігоря та висловити обурення проти цього вирішили небайдужі громадяни, переважно молодь. Після вироку суду вони зібралися на майдані Незалежності біля головної ялинки країни. Люди поклали квіти до портрета хлопця та запалили лампадки пам’яті для вшанування усіх жертв міліцейського свавілля та катувань.

— Ми вимагаємо справедливого перегляду справи судом апеляційної інстанції. На жаль, за цей час керівництво МВС усіляко намагалося довести невинуватість цих міліціонерів, — розповідає один із учасників акції Володимир. — Правоохоронці постійно розповідали байки, що ніби Ігор сам упав на підлогу камери, вдарився головою, від чого й помер. Вартові порядку шукали інформацію про дитячі травми, що мали пояснити смерть здорового хлопця. Навіть таке символічне покарання, яке призначив нині суд, підтверджує, що посадовці намагалися виправдати своїх підлеглих. Соромно та страшно, бо кожний факт безкарності міліціонерів може обернутися новими жертвами.

Родичі Ігоря продовжують стверджувати: їхнього сина вбили правоохоронці. «Причини загибелі сина — не встановлені. Дві експертизи суперечать одна одній, і взагалі не доведено, де саме Ігор отримав цю травму. Суд, виносячи вирок, взяв до уваги тільки те, що було вигідно для «вартових порядку». Єдине, що ми можемо зробити в пам’ять Ігоря — це йти до кінця, щоб такого не повторювалося з іншими хлопцями. Ми подамо апеляцію. Однак шансів встановити справедливість дуже мало», — зазначила «Голосу України» мати загиблого Людмила Індило.

Тим часом Уповноважений із прав людини Ніна Карпачова готує апеляцію на вирок суду. Адже, як повідомляє прес-служба омбудсмена, представники Феміди не усунули суперечностей доказів у справі, проігнорували дані про застосування працівниками міліції фізичного насильства до Ігоря Індила, а також відмовили в задоволені низки клопотань сторони потерпілих, зокрема, щодо встановлення та допиту осіб, які перебували в Шевченківському райвідділі міліції і могли бути очевидцями подій.

З такою думкою згодні й правозахисники. «Міжнародна амністія в Україні» закликає український уряд ініціювати нове розслідування смерті студента. «Українська влада має провести ретельне розслідування та висунути звинувачення проти двох чоловіків. Це дозволить суду визначити, чи мають міліціонери нести відповідальність за смерть Ігоря, зважаючи на їхні дії чи бездіяльність. На жаль, цей випадок став лакмусовим папірцем на здатність української судової системи серйозно розслідувати заяви про зловживання міліції. Її нездатність зробити це свідчить про необхідність системних реформ», — зазначив заступник директора програми Amnesty Іnternatіonal у Європі та Центральній Азії Джон Дальхузен.