У Міжнародному університеті бізнесу і права навчається понад дві тисячі студентів з п’яти країн. А двадцять років тому він починався з п’яти кабінетів, орендованих в одному з технікумів Світланою Білоусовою. Нестандартно мислячий керівник поставила перед собою мету — створити ВНЗ, випускникам якого довірили б відповідальні пости на будь-якому підприємстві.

Перший ректор, а нині голова наглядової ради МУБіПа, доктор економічних наук і професор Світлана Білоусова вдало вклала кошти, зароблені підприємництвом. ВНЗ було приречено на успіх: фахівців з міжнародних економічних відносин, маркетингу, правознавства на той час не готував жоден інститут краю. Тепер його вихованці працюють у найбільших фірмах і фінансових установах США, Австралії, Росії.

Здавалося б, колектив може почивати на лаврах, але це не в його правилах.

— Фахівців у галузі економіки й права нині готують три державні й два приватні вузи. З огляду на кепську демографічну ситуацію, на великий приплив абітурієнтів як мінімум до 2017-го ми не розраховуємо. Тому націлені на завоювання світового ринку. ВНЗ — член Міжнародної асоціації університетів ЮНЕСКО. Торік отримав державний сертифікат якості освітніх послуг, профільне міністерство надало квоту на навчання студентів з Лівану, Туреччини, Грузії, Росії та Німеччини. І це — лише початок: ведемо переговори про відкриття своєї філії в Дубаї, — ділиться планами виконуюча обов’язки ректора, доктор політичних наук Анастасія Некряч.

Доки ректори дискутують про те, як домогтися світового визнання дипломів їхніх університетів, для МУБіПа це вже не питання. Оскільки його програми максимально адаптовані до європейських і американських стандартів, випускникам треба лише пройти додаткові курси. 

І стати претендентом на отримання другого диплома Йоркського (США) або Тель-Авівського університетів, з якими давно підписано договори про співпрацю.

Херсон.

На знімку: Світлана Білоусова та Анастасія Некряч.

Фото автора.