Село Лісники, як і сотні інших сіл, хіба що ближче до столиці, що робить його привабливим для ласих на землю рейдерів. Та не це вирізняє його серед інших, а велика любов лісничан до свого краю, до його історії, традицій і звичаїв, до культури. Любов проглядається в кожному кроці, починаючи з чистих вулиць та охайних садиб.

Уже другу каденцію сільську громаду очолює Ольга Іванівна Сагач. З її приходом на цю посаду, кажуть лісничани, в історії села розпочалася нова віха. Своє життєве кредо — все для людей — сільський голова втілює у реальне життя. Тут соціальна сфера на першому місці: затверджено пільги інвалідам, дітям-інвалідам, дітям війни, важкохворим; забезпечено постійне надання медичної та оздоровчо-профілактичної допомоги, відкрито соціальну аптеку тощо.

Лісниківська загальноосвітня школа, де свого часу навчалась голова, — особлива любов і гордість цієї жінки. Жодне шкільне свято не проходить без її участі та підтримки. Діти завжди отримують подарунки від сільського голови, сільської та Києво-Святошинської рад. Завдяки сприянню О. Сагач та меценатській допомозі було придбано найсучасніший комп’ютерний клас і спортивні тренажери для школи, зроблено її капітальний ремонт.

За підтримки голови директор школи Володимир Петрович Осадчий втілив свою давню мрію про створення школи-музею. В коридорах закладу нині є експонати, світлини, документи, що позитивно впливають на розвиток молоді.

Заради справедливості треба відзначити, що далеко не кожний з сільських голів-чоловіків спромігся б стільки встигнути, скільки вдалося цій жінці. Недаремно її працю за такий короткий термін відзначено орденами Святої Великомучениці Варвари, Святого Миколая Чудотворця, відзнакою МВС України, більше ніж двома десятками грамот.

Мудрість цієї жінки об’єднала і корінних жителів села, і тих, хто тут оселився не так давно. Велику підтримку у своїй діяльності голова відчуває від депутатського корпусу, працівників сільради та членів громади. Це завдяки ним Ользі Іванівні вдалося виконати 80% програми «Лісничани — господарі свого села», з якою вона йшла на вибори.

— Нині в Україні йде підготовка формування державного бюджету на 2012 рік. Він має формуватися знизу, на місцевому рівні, де люди краще знають потреби громади, — переконана Ольга Сагач. — Вважаю, що не люди мають жити для влади, а влада має робити все для того, щоб життя людей зробити кращим, щоб кожен з них міг реалізувати свій творчий потенціал. Тому потрібно, щоб місцеве самоврядування існувало не лише на папері, а насправді мало широкі повноваження, щоб громади могли самі заробляти і розподіляти власні кошти. Крім того, ставку потрібно робити на громадські, а не політичні організації. До речі, яскравий приклад успішного розвитку громад подає Польща.

 

с. Лісники, Києво-Святошинський район.

Фото автора.

Ольга Іванівна Сагач.