У Комітеті з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією перебуває на розгляді законопроект про внесення змін до закону «Про засади запобігання та протидії корупції в Україні», згідно з яким держслужбовці будуть змушені декларувати свої витрати, що перевищують суму в 15 тисяч гривень.
Автор законопроекту — народний депутат від «НУ—НС» Віктор Матчук вважає, що така поправка дасть відповідь на запитання, чи співвідносяться прибутки українського держслужбовця з його видатками.
«Згідно з чинним законодавством, чиновники в Україні зобов’язані декларувати тільки ті витрати, які перевищують 150 тисяч гривень, — зауважив депутат. — У Європі держслужбовець мусить декларувати ті видатки, які відповідають розміру його місячної платні, а в Україні держслужбовці отримують від 1800 до 15 тисяч гривень. Відтак, обов’язковому декларуванню мають підлягати ті витрати, які становлять або перевищують 15 тисяч гривень. Бо зараз людина за рік може зробити сотні покупок по 149 тисяч гривень і при цьому графа «видатки» у декларації може бути порожня».