Оковита — зло. Продавати неповнолітнім горілчані напої заборонено, проте вони є доступними для школярів у нашій країні. Фахівці стверджують: дитячий алкоголізм провокують недостатність уваги з боку батьків, навіювання з кіно- і телеекранів іміджу «крутих парубків із пляшкою», соціально-економічна ситуація в країні тощо. Лікарі б’ють на сполох. Серед основних причин захворювань молоді — вживання ними алкоголю та наркотиків.
«Найголовніше є те, що всі ці речовини мають комплексний вплив на організм дитини, адже вони не просто шкідливі, а токсичні для несформованих організмів», — зазначає перший заступник начальника Головного управління охорони здоров’я КМДА Валентина Залеська. Вона каже, що головним завданням усіх небайдужих до здоров’я молодого покоління є профілактика алкоголізму та надання своєчасної допомоги.
На переконання головного позаштатного спеціаліста Головного управління охорони здоров’я Києва за спеціальністю «Наркологія» Володимира Ярого, на жаль, у суспільстві ще панує думка, що вживання наркотичних та токсичних речовин — це не хвороба. Таке нерозуміння проблеми є недоліком виховання, вважає медик і зазначає, що батьки найчастіше не звертають увагу на виникнення залежності у дітей на ранніх стадіях, а приводять їх до спеціалістів лише тоді, коли вона вже майже сформована. При цьому, за статистикою, останнім часом дівчат, які надходять до лікарень із отруєннями психоактивними речовинами, більше, ніж юнаків.
Головний лікар Київської міської станції швидкої медичної допомоги Анатолій Вершигора радить дорослим уважніше ставитися до нащадків, щоб своєчасно прийти їм на допомогу.
— Якщо дитина прийшла додому і довго спить, то вона щось прийняла. Бо найчастіше після вживання препаратів уві сні відбувається зупинка серцево-легеневої діяльності, — каже лікар. — Можуть спостерігатися певна агресія, невмотивовані дії, незвичайна поведінка — на все це необхідно звертати увагу. Побачили: дитина щось вживає, в неї мокрі руки, широкі зіниці та якась неадекватна реакція, — викликайте «швидку допомогу». Обов’язково треба залишити напої чи препарати, які вживав постраждалий, щоб спеціалісти могли знайти протиотруту.
Важливим досягненням у подоланні дитячого алкоголізму є створення у п’яти районах Києва клінік, дружніх до молоді. Вони діють за принципом анонімності та доступності й відкриті для всіх, хто потребує цього, у віці від 14 до 24 років.