Виступ Голови Верховної Ради України Володимира Литвина на закритті дев’ятої сесії шостого скликання
 
Шановні народні депутати!
Якщо брати статистику, то ця сесія була однією з найпродуктивніших. Ми планували розглянути 807 питань, плюс ще 143 законопроекти ми внесли до порядку денного під час роботи сесії. Загалом — понад тисячу законопроектів.
За 35 днів пленарної роботи відбулося 48 пленарних засідань. Я повинен сказати, що на цій сесії у нас було менше зіткнень і протистоянь: лише п’ять пленарних засідань із різних причин, зокрема через політичну активність, не відбулося. Утім, на цих засіданнях, якщо б вони пройшли, ми могли б розглянути орієнтовно до 140 питань додатково.
Загалом за час роботи сесії прийнято рішення стосовно 699 проектів законів, у тому числі прийнято чи підтверджено 191 закон, схвалено в першому читанні 67 законопроектів, 441 законопроект повернуто на доопрацювання, відхилено та знято з розгляду цілу низку законопроектів, у тому числі 70 законопроектів відкликано та повернуто суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.
Повинен сказати, шановні народні депутати, що збільшилась кількість законопроектів, які Верховна Рада України повертає до Кабінету Міністрів на доопрацювання, що є свідченням наявності великих резервів і можливостей для поглиблення нашої співпраці.
Ми прийняли такі цілісні закони, які вже набрали чинності: «Про пріоритетні напрями інноваційної діяльності в Україні», «Про вибори народних депутатів України», «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», «Про протидію торгівлі людьми», «Про загальнодержавну програму «Питна вода», «Про Державну службу», «Про Фонд державного майна». Загалом у новій редакції прийнято 26 законів.
Протягом дев’ятої сесії відбулося п’ять парламентських слухань, на яких ішлося про актуальні, злободенні питання. Збільшилась кількість комітетських слухань: майже кожен комітет провів або одне, або декілька комітетських слухань.
Повинен сказати, що ми також прийняли майже 450 постанов з організаційних питань, з питань законодавчої процедури, з установчих питань і питань, які лежать у площині контрольних повноважень Верховної Ради України. У розрізі суб’єктів права законодавчої ініціативи розглянуто 21 законопроект із числа поданих Президентом України, 172 — Кабінетом Міністрів України. Зрозуміло, що більшість законодавчих актів — це результат ініціативи народних депутатів України.
Але вдумайтеся в таку статистику, шановні колеги: за цю сесію Президентом України було внесено 24 проекти законодавчих актів, 19 ми розглянули і прийняли відповідні рішення — як правило і в абсолютній більшості позитивні. Кабінет Міністрів України за цей період вніс до Верховної Ради 152 проекти законодавчих актів, 95 ми прийняли як рішення Верховної Ради України.
І ще статистика. Сьогодні законодавчі акти, які пропонує Президент України, у Верховній Раді затримуються 28 днів, пропозиції, що їх вносить уряд, — 58 днів. Тобто Верховна Рада України, як мінімум, працює, що називається, «з коліс». Тому проблем у прийнятті рішень, які пропонуються суб’єктами права законодавчої ініціативи, за винятком народних депутатів, у Верховній Раді України немає.
Звісно, переважали питання економічного характеру, галузевого розвитку, а також правова проблематика, що є очевидним і зрозумілим з огляду на повноваження Верховної Ради України. З числа прийнятих на цій сесії підписано і введено в дію 149 законів, із них 24 — про ратифікацію міжнародних договорів і угод. Це без урахування рішень, які ми з вами прийняли сьогодні. Ще 21 закон може набрати чинності після їх підписання Президентом України з числа прийнятих на цій сесії.
Але водночас я привертаю увагу до того факту, що 23 закони Президент України повернув до Верховної Ради із пропозицією розглянути повторно. Серед них чимало законопроектів, які ініційовано безпосередньо Кабінетом Міністрів або знову-таки Кабінетом Міністрів через депутатів, — тобто через Верховну Раду України. До того ж зазначу, що зауваження Президента до цих законів є мотивованими.
Шановні народні депутати, активізували свою роботу і комітети: за цю сесію проведено 276 засідань комітетів. Без поважних причин не відбулося лише три засідання комітетів.
Найбільше питань розглянули комітети з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики, з питань бюджету, з питань економічної політики.
Проте, шановні народні депутати, повинен привернути вашу увагу до того факту, що за час цієї сесії, а точніше кажучи, з вересня по грудень, економія заробітної плати народних депутатів становила 1 мільйон 660 тисяч гривень з огляду на те, що депутати не зареєструвалися письмово біля столів реєстрації, — тобто не відвідували засідання Верховної Ради України. Така інформація є і стосовно комітетів, і я просив би уважно її проаналізувати, так само як і фракції.
Зрозуміло, що значна частина часу була витрачена на законопроекти, які Верховна Рада відхилила або зняла з розгляду. Кількість таких законопроектів сягає майже чотирьохсот — 391 проект закону. Це, по суті, холостий хід, і я просив би суб’єктів права законодавчої ініціативи відповідальніше підійти до внесення проектів законодавчих актів.
Крім того, було проголошено і відправлено на розгляд майже 1000, а якщо бути точним — 955 депутатських запитів.
Шановні колеги! Нині в законодавчому портфелі Верховної Ради України є майже 900 проектів законів — 884. Із них 134 вже пройшли перше читання у Верховній Раді України. Тому прохання до комітетів забезпечити ритмічну роботу для того, щоб у лютому законопроекти були підготовлені до розгляду.
Шановні колеги! Верховна Рада України під час цієї сесії підтвердила, що вона є свідченням того, як важко, болісно відбувається діалог і досягається компроміс. Але діалог у Верховній Раді відбувається, і компроміс у Верховній Раді досягається. І я вдячний усім депутатам, усім фракціям, що врешті-решт ми знаходимо порозуміння у скрутних ситуаціях у питаннях, які, на перший погляд, не мають перспективи позитивного вирішення.
Отже, Верховна Рада, яку справедливо критикують, забезпечує необхідну рівновагу в українському суспільстві. І зрозуміло, що наступна сесія буде випробуванням для Верховної Ради України з огляду на внутрішні і зовнішні виклики і з огляду на те, що в нас, по суті, стартує виборча кампанія.
Я дякую всім за роботу і, шановні колеги, з полегшенням та радістю дев’яту сесію Верховної Ради України шостого скликання оголошую закритою.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.