Рішенням про зниження норм споживання газу держава позбавляє споживачів стимулів заощаджувати газ та встановлювати лічильники. Адже після прийняття Постанови Кабінету Міністрів України №409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування» (від 06.08.2014 р.) було змінено норми споживання природного газу для споживачів, які не мають лічильників газу. Відтак вони платитимуть за газ в 1,5—2 рази менше, що зовсім не стимулює їх до ощадливого користування. Крім того, вони також не будуть зацікавлені в установленні лічильників за власний рахунок. Про це повідомила фахівець із зв’язків з громадськістю та ЗМІ ПАТ «Рівнегаз» Вікторія Левчук.

Держава зобов’язала газопостачальні компанії до 2018 року оснастити житлові приміщення лічильниками газу для досягнення прозорості обліку й споживання газу та виконання вимог Європейського енергетичного співтовариства. Наразі ПАТ «Рівнегаз» обслуговує понад 252 тисячі споживачів газу — фізичних осіб по всій Рівненській області, з яких 13 відсотків не мають газових лічильників (а це майже 37 тисяч помешкань).

Подорожчання газу підштовхнуло людей до встановлення приладів обліку. Цей дієвий метод дозволяє розраховуватися лише за фактичне споживання газу та привчає споживачів раціонально використовувати енергоносій. Утім, рішення уряду про зменшення норм споживання газу для споживачів, які не мають приладів обліку, позбавило їх економічних стимулів встановлювати лічильники.

«Згідно з інвестиційною програмою у 2012 році нами було встановлено 4,2 тисячі безплатних побутових лічильників, а в 2013 році — понад 11 тисяч. Проте зараз через соціально-економічні труднощі наші об’єми впали, і за 9 місяців цього року встановлено до 4 тисяч лічильників. Враховуючи існуючий рівень фінансування програми, на забезпечення всіх споживачів регіону приладами обліку газу знадобиться не менше семи років», — каже заступник голови правління з постачання та обліку газу ПАТ «Рівнегаз» Віктор Осницький.

Щоб забезпечити всіх споживачів ПАТ «Рівнегаз» приладами обліку, необхідно майже 50 мільйонів гривень. Для цього потрібно або збільшити фінансування програми безплатного встановлення лічильників газу, або ж держава має стимулювати споживачів встановлювати прилади власним коштом.

Підготувала Олександра ЮРКОВА.