Інфляційний фон листопада очікується доволі високий через адміністративне підвищення тарифів на опалення. На продовольчому ринку, після стрімкого здорожчання м’яса та імпортованих продуктів, хочеться сподіватися, обійдеться без товарних дефіцитів. А у більшості регіонів відчуватиметься надлишкова пропозиція цукру, що, найімовірніше, призведе до тимчасового його здешевлення.

Бензин та дизельне паливо — навряд чи і далі помітно дешевшатимуть. Хоча ще недавно звучали прогнози: ціна популярного у автомобілістів А-95 з нинішніх 15,5 — 17,2 гривні за літр опуститься на копійок 50, а то і гривню. 

Та на заваді очікуваного водіями падіння стає дефіцит валюти на фінансовому ринку країни. Логічно, що скорочуються поставки нафтопродуктів з-за кордону. А наша держава більш як на 80 відсотків залежить від імпорту пального.

Утім, спад світових котирувань на нафту, адміністративне фіксування в Україні курсу долара, скорочення попиту на внутрішньому ринку та підвищена увагу до роздрібних мереж АЗС з боку Антимонопольного комітету стримуватимуть різкі коливання цін на ринку нафтопродуктів.

Борошно — кілограм пшеничного вищого ґатунку подорожчає на 50—80 копійок, кілограм першого сорту — на 30—50.

Ціни на борошно зростатимуть по інерції слідом за здорожчанням зерна — та сама продовольча пшениця додаватиме у вартості, адже сільгоспвиробники намагатимуться не втрачати потенційні прибутки (цьогорічні їх доходи суттєво поступаються минулорічним, особливо у доларовому еквіваленті). Тенденцію на подорожчання, не виключено, підтримає і роздрібна торгівля.

Хліб — в окремих регіонах ціни підвищаться на 1—2 відсотки. Їх потягне зростання собівартості продукції, передусім через дорожнечу енергоносіїв і борошна.

Крупи — здебільшого залишаться у цінах жовтня. Характерними стають великі цінові відмінності на однакову, на перший погляд, продукцію, але під різними торговими марками. Приміром, кілограм манки можна придбати і за 6, і за 12, і за 14 гривень. Звичайний рис у кілограмових пакетах на полицях столичних супермаркетів є і по 14, і по 23, і по 34 гривні. А елітні сорти своєю вартістю іноді просто викликають шок у пересічного покупця. Через стрімке здорожчання долара логічно, що і ціни на імпортовані крупи залишатимуться високими.

Овочі та фрукти — до кінця місяця подорожчають на 10—15 відсотків. Така тенденція характерна для пізньої осені — з настанням морозів та першими сніговими заметами ускладнюється і доставка, і зберігання вітамінної продукції. Нинішні невисокі ціни на «борщовий набір» зумовлені, зокрема, і забороною Росії завозити до себе овочі та фрукти з України. Але наближення зими все-таки потягне їх вартість угору.

 

Молоко, молокопродукти — подорожчають на 5—10 відсотків. Закупівельні ціни на сировину з настанням морозів традиційно підвищуються, і це одразу позначиться на цінниках у роздрібній торгівлі. Тим паче що поголів’я корів невпинно скорочується і у сільгосппідприємствах, і в господарствах населення. До того ж з весни, приміром, молоко у плівці, ціни на яке підпадають під державне регулювання, майже не дорожчало. Одна з причин такої стабільності — обмеження поставок українських молокопродуктів до РФ. Окремі підприємства, що спеціалізувалися на виробництві твердих сирів та експорті їх до Росії, переорієнтовуються на виготовлення продукції з незбираного молока для внутрішнього ринку.

На полицях магазинів з’являється дедалі більше імпортної молочної продукції. Але за ціною вона неконкурентна українській.

Соняшникова олія — залишиться у цінах жовтня.

На внутрішньому ринку споживається лише 20—25 відсотків виробленої на вітчизняних потужностях олії. Товарного дефіциту немає. Олія зостається доступною для споживачів з низькою платоспроможністю — замінює і вершкове масло, і м’ясо. Але здорожчання енергоносіїв зачепило і цю галузь — за останні півроку літрова пляшка олії підросла у ціні на дві-три гривні.

Цукор — у цьому сегменті очікується тимчасове здешевлення кілограма солодких кристалів на гривню-дві.

Ціни на цукор знизяться під впливом надлишкової пропозиції на ринку. Передусім через сезонне перевиробництво, адже солодкий пісок, якого нам вистачає на цілий рік, цукрозаводи виробляють за два-три місяці. На вартості цього стратегічного продукту позначиться і зниження попиту після сезону консервації, і скорочення закупівель з боку кондитерських підприємств — обсяги виробництва порівняно з минулим роком упали там мало не удвічі. Звісно, якщо незібрані буряки у полі підуть під сніг, і стане зрозуміло, що не вийдемо на плановані обсяги виробництва цукру, вже найближчим часом не уникнути подорожчання солодких кристалів.

М’ясо — залишатиметься у цінах нинішнього місяця. Після істотного здорожчання у вересні-жовтні й свинини, і яловичини, і «бюджетної» курятини тут можна очікувати відносну стабільність. Не тому, що немає підстав для подорожчання — впав оплачений попит. Це помітно навіть по окремих супермаркетах, де скоротили площі м’ясних відділів. Дедалі більше зацікавлення у покупців тепер викликають субпродукти, зокрема, курячі серця, шлунки, розмітають навіть курячі лапи (на знімку).

Окрім валютно-енергетичних чинників здорожчання, важливий — скорочення поголів’я ВРХ, свиней і навіть птиці.

Алкоголь — чи подешевшає у листопаді — питання. Адже недавнє здешевлення спирту на 10 гривень за декалітр могло б знизити вартість цієї продукції. Але на противагу грають зростання інших виробничих і транспортних витрат та спекулятивні інтереси і з боку винно-горілчаних компаній, і з боку торгівлі.

Ліки — хочеться сподіватися, що утримаються хоча б у цінах жовтня. Але економічна ситуація свідчить про інше. Оптовикам, щоб придбати імпортні медикаменти, потрібно одразу за них заплатити, а перераховувати валюту за кордон дозволено лише по факту поставки товару в Україну. Хто з іноземних виробників погодиться без передоплати надавати продукцію до держави, де триває військове протистояння — питання. Тож можливі неприємні сюрпризи з окремими групами медикаментів.

Транспортні послуги — подорожчають на 2—5 відсотків. Одна з причин — зростаючі витрати на ремонт та обслуговування рухомого складу, адже запчастини частково надходять з-за кордону. Звісно, позначиться і дороге пальне, бо до виборів у керівних кабінетах намагалися усіляко стримати підвищення тарифів. Те, що найближчим часом очікує пасажирів громадського транспорту, видно на прикладі столичного метро. Там продовжують закривати каси продажу жетонів, щоб вилучити їх з обігу. Це перша ознака того, що незабаром підземка підвищить ціни на проїзд.

Житлово-комунальні послуги — у листопаді абонентна плата за квартиру збільшиться на 20—25 відсотків. Передусім через адміністративне зростання тарифів на опалення. Тут у значній мірі «винен» природній газ, який у гривневому еквіваленті суттєво додав у ціні. Але так як ми — споживачі комунальних послуг — у листопаді отримаємо квитанції за жовтень, коли тепло в квартири подавалося у кращому разі днів десять, то сповна нові суми оплати «вразять» нас у грудні.

Туристичні послуги — подешевшають на 5—10 відсотків. На цьому ринку безліч привабливих пропозицій. Приміром, п’ятиденний авіатур Київ — Барселона — Мілан — Київ стане у 5 тисяч 400 гривень. А санаторій у селі Поляна, що на Закарпатті, радо запрошує курортників відпочити по 80 гривень за добу. Шкода, що аж ніяк не всі громадяни можуть дозволити собі такі мандри через низьку платоспроможність.