Минулого тижня завершила свою роботу дев’ята сесія Верховної Ради шостого скликання. Підсумки непростого етапу політичного сезону — у коментарях народних депутатів.

Михайло ЧЕЧЕТОВ (Партія регіонів):

— Cесія, безперечно, була позитивна. Як і рік для країни загалом. Ви бачили, як криза накрила всю Європу, нам же вдалося переломити негативні тенденції в економіці. До держбюджету, зокрема, закладено соціальні компенсатори у разі, якщо країну накриє друга хвиля кризи.

Позитивні тенденції, які були торік, проглядаються і у цьому. Три стовпи, які забезпечать економічний, політичний і соціальний успіх, а також модернізацію — це єдність країни, консолідація суспільства й політична стабільність. Тому ми як зіницю ока їх кріпитимемо, хоча б як хто прагнув розхитати ситуацію. Хочу також сказати спасибі опозиції за те, що ухвалила закон про вибори. Адже, як правило, у рік виборів політична ситуація в країні розхитується. Опозиція внесла всі поправки, які хотіла. Цей закон максимально чесний, прозорий і може забезпечити конкуренцію. Інакше кажучи, прийняття закону про вибори народних депутатів, погодженого з опозицією, який повністю виключає можливість фальсифікацій, це наймогутніший стабілізуючий чинник.

Ігор РИБАКОВ (голова депутатської групи (фракції) «Реформи заради майбутнього»):

— Дев’ята сесія українського парламенту запам’яталася прийняттям — за активної участі депутатів і нашої фракції — цілої низки, без перебільшення, ключових для країни законів. Передусім це закон про вибори народних депутатів. А ще — «Про Державну службу», «Про Фонд державного майна», «Про протидію торгівлі людьми», «Про пріоритетні напрями інноваційної діяльності в Україні».

Однак в останні дні сесії — у тому числі і за наполяганням нашої групи — було відправлено на повторне друге читання законопроект про реформування залізничного транспорту. Депутати групи «Реформи заради майбутнього» не допустять, щоб ця стратегічно важлива для країни галузь була приватизована без збереження соціальних гарантій для майже 400 тисяч працюючих у ній та 250 тисяч пенсіонерів-залізничників.

Так само уважно наша група поставиться до прийняття законопроекту, який має врегулювати питання реформування нашої газотранспортної системи. Так, без створення газового консорціуму Україна не зможе рухатися вперед. Але на яких умовах діятиме такий консорціум? Хто до нього входитиме? Які дивіденди отримає наша країна від його створення? Ось на ці запитання ми очікуємо чіткої та неоднозначної відповіді.

Ну і, звичайно, очікує на прийняття закон про ринок землі. «Реформи заради майбутнього» підготували до його другого читання низку поправок — передусім, які чітко врегульовують хто, на яких умовах і в яких обсягах має право купувати українську землю — і ми наполягатимемо та їхньому прийнятті.

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ (Народна партія):

— Минула сесія, як і рік, що минув, нічим видатним не виділялися. Водночас, говорячи про тенденції, хочу сказати, що кожен пройдешній рік характеризується певними новими тенденціями. Наприклад, 2010 рік став роком кульмінації так званої «телевізійної політики». На телеекрани повилазило багато політиків-героїв, які в практичній, реальній роботі нічого не зуміли показати, але за рахунок красномовства, знання, що на даний момент сподобається глядачам, перетворили політику на телевізійний проект.

Для 2011 року, на мою думку, характерне буйство політичного цинізму. У чому я його вбачаю? Це коли політики ганьблять одних олігархів, знаходячись на утриманні інших, причому часто-густо закордонних. Стосувалося це й деяких засобів масової інформації. Ще один приклад — політики, що тривалий час перебували на високих посадах, але проявили себе повними нікчемами, обіцяють, що коли повернуться до влади, то буде рай на землі.

Ще одна особливість 2011 року — поява чималої кількості людей, які, розмірковуючи про соціальну нерівність, самі вдягнуті у речі, вартість яких забезпечила б життя звичайної сім’ї протягом багатьох місяців. Багато було й афішованого благодійництва. Коли так званий благодійник віз за собою найманих журналістів, щоб вони оспівували його вчинок. Чимало минулого року спостерігалося і нездорового піару, коли витрачалися мільйони на самовихваляння, а з другого боку, на обливання брудом інших. Чому я вважаю це буйством цинізму? Тому що за ці гроші можна було б багато чого позитивного зробити для простих людей.

Ксенія ЛЯПІНА («НУ—НС»):

— Приємно, що наприкінці року знайшли форму опозиційного об’єднання («Фронт змін» із «За Україну»). Ми маємо продемонструвати здатність спільно працювати і виробити наступні кроки, щоб реально змінити владу. Цей процес нині відбувається.

А взагалі дев’ята сесія, як і рік, минули під гаслом політичних переслідувань та звуження свобод. Це насамперед на собі відчули журналісти, пересічні громадяни та підприємці. Також серед негативних моментів слід виділити невизначеність зовнішньополітичного курсу, бюджетні обмеження, дуже жорстку фіскальну політику тощо. Найголовніше, що очікування від першої половини наступного року не є райдужними. Бо всі розуміють, що режим не збирається відступати і продовжуватиме звуження свобод майже у всіх сферах, передусім в економічній. Погіршення інвестиційного клімату, подальше зменшення кількості робочих місць, жорстка економія на бюджетниках — все це погіршує загальний соціальний клімат в країні.

Виборче законодавство не вважаю позитивним. Закон залишив багато можливостей для маніпулювання. На наступну сесію в мене оптимістичніші очікування. Адже народ помудрішав і має зробити певні висновки та правильний вибір і докласти хоча б мінімальних зусиль для його захисту. До того моменту, поки це відбудеться, ситуація буде, на жаль, не найкраща.

Сергій СОБОЛЄВ («БЮТ-«Батьківщина»):

— Найбільша негативна подія — провал вектора європейської інтеграції, завдяки недолугій політиці Президента і його оточення. Те, до чого прагнула країна з моменту незалежності, і те, що було проголошено як стратегія нашого розвитку в усіх документах, досі залишається не виконаним. Віктор Янукович так і не зрозумів, що співжиття в європейській спільноті вимагає і дотримування їх правил. Це, зокрема, відсутність політичних репресій, економічні і політичні свободи. На жаль, Верховна Рада та її більшість бездумно ухвалювала все те, через що ми фактично так і не змогли вступити до європейської спільноти.

Також цей рік був роком «відкату» в питаннях економічних (наслідки Податкового кодексу, який фактично знищив дві третини малого підприємництва в країні) і політичних свобод (утиски свободи слова, закриття видань, позбавлення ліцензій досить популярних телеканалів, радіоканалів). А ще до цього можна додати пенсійну реформу. Адже більш провального закону парламент у своїй історії ще не приймав. Нагадаю, що пенсійна реформа, яка за підсумками бюджету наступного року зекономить 800 мільйонів гривень за рахунок підняття на п’ять років пенсійного віку і стажу жінкам. Але водночас збільшуються видатки на пенсійний апарат і становитимуть мільярд гривень. Тому дев’ята сесія і загалом рік не найкращі. Хоча є люди, які дуже задоволені. Це насамперед Президент і його оточення, декілька сімей в країні, які скупили активи енергетичних компаній, облгазу, хімічних підприємств, металургійних заводів.

Щодо виборчого законодавства, то це був дуже важкий компроміс, який принаймні відкриває світ в кінці тунелю. Він надає можливість достатньо чесно провести вибори.

Валерій БЕВЗ (КПУ):

— Певне повернення до системи управління державою все-таки відбулося. В цьому плані свою роль зіграв і парламент, оскільки ухвалив низку законів, які сприяли ефективності управлінської діяльності. Зокрема, вчасно був прийнятий бюджет, а також ухвалені закони про державну службу, про засади із запобігання та протидії корупції тощо. Вкрай негативно сприймаю прийнятий в першому читанні законопроекту про ринок землі. Вважаю, єдине, на що могла спиратися нація, то це на нашу землю та її багатство. Верховній Раді у 2012 році буде надзвичайно складно, оскільки вона візьме на себе вирішення питання продажу землі.

Також негативно ставлюся взагалі до того, що відбувається із законодавчим забезпеченням виборчої системи в країні. Навіть наші близькі сусіди Росія і Білорусь цю проблему вирішили.