Шість осінніх ярмарків сільськогосподарської продукції організовано у Вінниці. Останній нинішнього року відбудеться завтра. Там традиційно пропонуватимуть товари за цінами виробника.
Переважна більшість продавців дотримується рекомендованих цін. Принаймні так стверджує перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко. Загалом до участі в торгах залучено понад 300 суб’єктів підприємницької діяльності, майже половина з яких — з галузі сільськогосподарського виробництва. На кожному з ярмарків реалізують товарів на суму 2,5—3 мільйони гривень.
— Нинішні ярмарки відрізняються ще й тим, що ми проводили опитування покупців на предмет того, що вони б хотіли придбати наступного разу, відповідно частково формували замовлення. Так було збільшено продаж риби, свіжого м’яса, олії, — зазначає Андрій Гижко.
Все ж найбільші сподівання, особливо у сільській місцевості, мої земляки покладають на продукцію, як вони кажуть, з домашніх консервних «заводів». В одному із сіл Могилів-Подільського району завбачливий господар показував автору цих рядків погріб, де зберігається майже 300 (!) банок консервації — від м’ясної продукції з кролів, гусей, курей та качок і сала, звичайно, а також до помідорів і огірків. На ринку «Привокзальний» у Вінниці минулого вихідного журналіст був очевидцем, як покупці частіше звичного купують борошно (у 50-кілограмових мішках), запасаються сіллю і навіть свічками.
Ціни на ринках обласного центру щодалі, то більше «кусаються». Дорожчають молочні вироби, сало, борошно, картопля, буряки, цибуля, яблука. Чи не найбільше додали в ціні яйця від домашніх курей. За десяток продавці просять 24—25 гривень. Вартість м’яса поки що залишається на тому рівні, що був на початку осені. Найдорожче яловичина і свинина коштує на ринку «Урожай», де за кілограм правлять до 80 гривень.
Вінницька область.