У кінці жовтня відзначається 125-річчя Чернівецького поштамту, будівля якого є зразком віденської архітектурної школи останньої чверті ХІХ століття. Монументальну споруду на вулиці Поштовій було збудовано для поштово-телеграфного відомства Буковини за проектом відомого австрійського архітектора та службовця австрійських залізниць Фрідріха Зеца.

Приміщення здано в експлуатацію 1 листопада 1889 року. Це була велика подія для крайового міста Чернівці. Про це ще задовго до відкриття писали всі чернівецькі газети. Газета «Буковина» сповіщала: «Новий будинок пошти і телеграфу вже закінчено. Це, безперечно, є найкращий будинок у Чернівцях, збудований відповідно до свого призначення». У кінці ХІХ століття Чернівці отримали будівлю пошти і телеграфу, яка і сьогодні слугує цілям поштового зв’язку. Відділення поштового зв’язку №2 Чернівців надає весь спектр послуг поштового зв’язку, в операційному залі представлено широкий асортимент філателістичної та туристичної продукції, преси, супутніх товарів.

Розпорядженням Чернівецького облвиконкому приміщення поштамту визнано пам’яткою архітектури місцевого значення. Будівля має чотири поверхи, загальна площа — 3482,2 м кв., у тому числі операційного залу — 670,00 м кв. У 2010—2013 рр. операційний зал реконструйовано: замінено вікна та підвіконня, підлогу, проведено оздоблювальні роботи, реставрацію та реконструкцію поверхонь стін, колон та стель, заміну опалення, дверей, електропроводки, водопроводу і каналізації. Урочисте відкриття оновленого операційного залу відбулося 11 квітня 2014 року за участі міністра інфраструктури України Максима Бурбака та в. о. генерального директора УДППЗ «Укрпошта» Михайла Паньківа.

З нагоди ювілею «Укрпошта» випустила поштову марку «125 років   Чернівецькому поштамту», введення в обіг та урочисте погашення якої заплановано на 31 жовтня. В рамках урочистостей з 28 жовтня по 7 листопада 2014 року триває регіональна філателістична виставка «Буковинафілексп — 2014». Прокоментувати цю подію попросили голову оргкомітету виставки, директора Чернівецької дирекції УДППЗ «Укрпошта» Ярослава Цюпака:

— Виставка — надзвичайно різнопланова і цікава. Неодноразові учасники національних та міжнародних виставок представили цікаві колекції з історії пошти та філателії України.

Історики, краєзнавці, дослідники отримають чимало цінної інформації, оглянувши виставкові експонати: «Прикарпаття — сторінки історії», «Північна Буковина. Поштовий обіг за часів Австро-Угорщини та Румунії», «Поштові штемпелі Чехословаччини на Підкарпатській Русі в 1919—1939 рр.». Широко представлено тематичну та мотивну філателію. Згадаємо лише експонатні добірки: «Історія ракетобудування», «Україна — космічна країна», «Живопис від Дюрера до Ренуара», «Перша та перша кругосвітня естафети олімпійського вогню», «Монако — спортивний і культурний центр Європи», «Ювілеї українських міст і областей», «Автомобільна імперія»...

Колекції представили понад 50 учасників з усіх регіонів України, є також оригінальні філателістичні зібрання зі Словаччини.

На знімку (зліва направо): в. о. генерального директора «Укрпошти» Михайло Паньків та директор Чернівецької дирекції «Укрпошти» Ярослав Цюпак на відкритті оновленого операційного залу.

Фото надано Чернівецьким поштамтом.