На перебіг дев’ятої сесії Верховної Ради шостого скликання вплинула політична ситуація у державі, заявив на брифінгу голова фракції «БЮТ-«Батьківщина» Андрій Кожем’якін. Він, зокрема, зазначив, що суди над екс-прем’єром Юлією Тимошенко, екс-міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком та іншими колишніми високопосадовцями продемонстрували, що «в Україні остаточно знищено судову гілку влади». Серед інших негативних підсумків сесії парламентарій назвав ухвалення нового Податкового кодексу.

Ще однією поразкою А. Кожем’якін назвав провал угоди про асоціацію з ЄС на саміті «Україна—ЄС» через політичну ситуацію у країні, через що ми «фактично втратили перспективу стати членом Європейської спільноти».
Те, що вчора до парламенту на годину запитань до уряду не прийшов міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко, опозиція розцінила як свідчення того, що йому немає що відповісти на запитання депутатів у сесійній залі. «Ситуація сьогодні дзеркальна до січня 2009 року і яскраво показує, хто міг знайти вихід із скрутного становища, хто міг домовитися і не дати Європі замерзнути під час зими, а хто сьогодні просто здувся і не може нічого зробити зі своїм «давнім партнером» — Російською Федерацією», — сказав А. Кожем’якін.
Серед позитивів дев’ятої сесії та перемог опозиції (хоча, можливо, і тимчасових) А. Кожем’якін назвав продовження мораторію на продаж землі до 2013 року і зняття з розгляду в другому читанні законопроекту про ринок землі, ухвалення Митного кодексу, відкладення за наполяганням фракцій «БЮТ-«Батьківщина» та «НУ-НС» розгляду закону про газотранспортну систему, зупинення проходження закону, який скасовував пільги чорнобильцям і афганцям.