Із підсумкової прес-конференції Голови Верховної Ради України Володимира ЛИТВИНА

Сьогодні та завтра

 
Дев’ята сесія Верховної Ради була надзвичайно складною і визначальною, а на новій сесії парламент очікують нові виклики, заявив В. Литвин. Наступна сесія відбуватиметься уже в розпал виборчої кампанії, але вибори не повинні затуляти ті питання, які потрібно вирішувати парламенту, наголосив його глава. Головні ризики й виклики в політичному житті держави та в діяльності Верховної Ради, на думку В. Литвина, лежать у внутрішній площині — в політичній та в економічній сферах. Водночас не можна забувати і про зовнішні виклики для нашої держави, оцінки процесів, які відбуваються в Україні, з боку міжнародної спільноти, що може знайти відображення під час січневої сесії ПАРЄ та прийняття відповідної резолюції. Голова Верховної Ради відзначив, що сьогодні в Європі та світі спостерігається черговий етап піднесення активності громадянських суспільств, тож не виключено, що прояви суспільної ініціативи дедалі більше охоплюватимуть і нашу державу. «Вибори, які очікують нас у 2012 році, можуть бути дебютом громадянського суспільства, за умови, якщо це громадянське суспільство себе усвідомить», — сказав керівник парламенту.
Наступна сесія, переконаний В. Литвин, повинна бути присвячена ухваленню рішень, спрямованих на завершення виконання зобов’язань України перед Радою Європи — зокрема, Кримінально-процесуального кодексу, законів про прокуратуру, про адвокатуру та інших законодавчих актів. Хоча, за його прогнозом, важко буде втримувати політичний діалог у стінах парламенту, оскільки ситуацію в ньому визначатимуть уже не стільки політичні партії та групи, як, власне, народні депутати, значна частина з яких демонструватиме, що перебуває у «вільному політичному польоті», шукаючи можливість забезпечити собі політичне майбутнє. «Бажання «ощасливити народ» прориватиметься на перше місце в роботі парламенту, — сказав В. Литвин. — Але, дай Боже, нам виконати хоча б ті соціальні зобов’язання на мінімально прийнятному рівні, які держава повинна виконати за нинішнім бюджетом». Глава парламенту також прогнозує: якщо 2012 рік буде стабільним і передбачуваним, то в України є шанс повернутися до рівня ВВП 2009 року — 200 мільярдів гривень: «Головне, щоб був діалог, бо принцип сподобатися людям — важливий на виборах, але він може повністю підірвати економічну систему країни».
Свобода слова
Парламентський комітет із питань свободи слова повинен залишитися за опозицією, щоб вона мала змогу, в тому числі, й через цей комітет контролювати владу — така позиція Голови Верховної Ради. В. Литвин висловив сподівання, що на наступній сесії буде ухвалено зміни до Регламенту, які чітко зафіксують права опозиції. А фракція «БЮТ-«Батьківщина» визначиться з новою кандидатурою на посаду голови комітету. І щоб цей комітет не став заручником з’ясування політичних стосунків у Верховній Раді.
Соціальний діалог
Коментуючи недавнє рішення Конституційного Суду, яке дозволило Кабінету Міністрів у ручному режимі регулювати соціальні виплати, глава парламенту нагадав, що Конституція чітко говорить про те, що соціальні стандарти не можна переглядати в бік зменшення. Водночас, за його словами, очевидно, що уряд регулюватиме виплати з урахуванням наявних фінансових можливостей — адже, щоб виконати всі соціальні зобов’язання держави, необхідно як мінімум ще один держбюджет країни. На думку В. Литвина, треба було б утриматися від прийняття нових соціальних законів, допоки не буде налагоджено процес виконання чинних законодавчих актів. Голова Верховної Ради також висловився за відновлення у країні соціального діалогу: «Момент діалогу втрачено, відновлювати його потрібно, це надзвичайно важко, але без цього не обійтися».
Ставка на округи
На наступних парламентських виборах боротьба між кандидатами в депутати буде не просто жорсткою, а запеклою, не виключає В. Литвин. Шанси своєї політичної сили — Народної партії — на виборах до парламенту він оцінює досить високо. Але ставку народники робитимуть передусім на мажоритарні округи. На виборах до місцевих органів влади в 2010 році Народна партія в мажоритарних округах була на третьому місці.
Майбутній парламент
Із наближенням виборчої кампанії вноситимуться і нові пропозиції до виборчого законодавства, прогнозує Голова Верховної Ради. Його точка зору: потрібно змінити прохідний бар’єр для політичних партій у бік зменшення. «Коли в парламенті більше політичних груп, простіше знаходити компроміс, — пояснив В. Литвин. — А коли є декілька крупних гравців, там про компроміс не йдеться. У вищому представницькому органі держави мають бути присутні всі відтінки суспільних настроїв».
Оптимальним варіантом для України глава парламенту вважає мажоритарну виборчу систему з висуванням кандидатів від політичних партій. І якщо все відбуватиметься штатно, то вже на парламентських виборах 2017 року, за його прогнозом, може бути суто мажоритарна виборча система. В. Литвин вважає, що депутат, який «прорветься» через мажоритарний округ, не продаватиметься комусь одразу в перший день, бо знатиме собі ціну.
Ринок землі
Підготовлений до другого читання законопроект про ринок землі, до якого внесено понад 1000 поправок, буде винесено на розгляд сесійної зали лише після завершення його техніко-юридичного обґрунтування Головним юридичним управлінням Верховної Ради та публічної дискусії, — пообіцяв глава парламенту. Текст законопроекту буде опубліковано на офіційному веб-сайті парламенту та в газеті «Голос України».
Реформування ГТС
Розглядати законопроект про реформування вітчизняної нафто-газотранспортної системи, на думку В. Литвина, можна буде лише тоді, коли уряд зможе проінформувати парламент про досягнуті домовленості з Росією щодо ціни на газ. Ключовою проблемою в законопроекті, на його погляд, є пропозиції про можливість передачі українських газогонів в оренду або в концесію. Але в цій дискусії, наголосив Голова Верховної Ради, треба перестати лякати людей, що ми взагалі втрачатимемо газ чи газогони, треба дати висновки авторитетним фахівцям. А визначальним у темі створення консорціуму, яка вже є не новою, її порушують як мінімум із 2002 року, має стати питання українських національних інтересів, що це дасть Україні.
П’ятниця, тринадцяте
В останній день сесії у сесійній залі двічі гасло світло, а під час прес-конференції пропадав звук. Журналісти угледіли містику: п’ятниця, 13 січня. В. Литвин сказав, що в містику не вірить, хоча й читав деякі матеріали про такі явища. На його думку, зникання світла — просто збіг обставин, хоча й певні збіги могли бути.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.