«Навіщо платити більше?» — це питання збурило десятки тисяч полтавців. Адже з 1 січня квартплата в обласному центрі зросла, як то кажуть, на порядок. Вона «підстрибнула» з 70—90 копійок до 1,5—4 гривень. Таке рішення ухвалила груднева сесія міськради, однак чітких пояснень і обґрунтувань розрахунку тарифів жителі міста так і не дочекалися.
Раніше керівники міста вже неодноразово натякали, що без підвищення тарифів на комунальні послуги «місту не вижити», — мовляв, лише щомісяця ЖЕДи мають через «недоплати» в дефіциті 30—40 тисяч гривень. Та цього разу застосували «індивідуальний підхід» — тарифи розрахували буквально по кожному будинку. З огляду на це вийшло, що найменше платитимуть мешканці одноповерхових будинків, а найбільше — ті, хто живе у висотках та... гуртожитках.
Загалом різниця досить суттєва. Для прикладу: мешканці одноповерхового будинку по вул. Коломенській, 18 платитимуть за квадратний метр 7,9 копійки, а от власникам квартир у п’ятиповерховому гуртожитку по вул. Маршала Бірюзова доведеться викласти... 4 гривні 83 копійки за квадратний метр!
Цими днями ситуацію у Полтаві розглядала громадська рада при облдержадміністрації. Запросили туди й представників Полтавської міськради, аби принаймні пояснили, чому перш ніж ухвалювати таке важливе рішення, ніхто не порадився з громадою.
— Без консультації із громадськістю законом заборонено піднімати тарифи, — повідомив голова громадської ради Володимир Голуб. — Ми не можемо так просто пройти повз такий факт, тому й порушили на прохання громадської ради при Полтавській міськраді це питання.
З ним погодився і начальник головного управління житлово-комунального господарства Полтавської ОДА Олександр Тонков:
— Статтею 11 Закону України про послуги ЖКГ передбачено, що у сфері житлово-комунальних послуг в порядку , визначеному статутом територіальних громад, обов’язково проводяться громадські слухання. Таким чином можна констатувати, що на сьогодні законодавством України створений належний правовий механізм для забезпечення участі громадськості в процесі впровадження житлово-комунальних послуг. І органам самоврядування потрібно неухильно дотримуватись цього.
Втім, все це, як мертвому припарка, адже на засідання ради ніхто із запрошених посадовців міськвиконкому не з’явився. Не відреагувало поки що на ситуацію і керівництво облдержадміністрації. А тим часом голова Полтавського територіального відділення Антимонопольного комітету Володимир Оніщенко заявляє, що й в АМКУ поки що не бачили відповідних рішень міськвиконкому.
Тепер всі чекають сесії міської ради, яка має відбутися наступного понеділка — 16 січня. Можливо, там повернуться до розгляду цього питання, або принаймні дадуть відповідь на оте сакраментальне: «Навіщо платити більше?».
Полтава.