Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» заявляє, що завчасно попередила ВАТ «Газпром» про скорочення обсягів закупівлі газу в 2012 році.

Як повідомляють в управлінні із зв’язків з громадськістю НАК «Нафтогаз України», діючим контрактом купівлі-продажу природного газу в 2009—2019 роках передбачена можливість зміни щорічного обсягу поставок газу. У повідомленні йдеться про те, що, враховуючи високу ціну імпортованого із РФ газу (в ІV кварталі 2011 року вона становила близько 400 дол. з урахуванням знижки, передбаченої Харківськими угодами), у 2012 році потреби економіки України в цьому енергоносії значно скоротилися.
У зв’язку із цим відповідно до положень контракту й у передбачений ним термін НАК «Нафтогаз України» направила на адресу ВАТ «Газпром» близько десяти листів із проханням погодити поставки природного газу в Україну в 2012 році в обсязі 27 млрд. кубометрів, які компанія зобов’язується відібрати й оплатити згідно із діючим контрактом.
Як повідомляв «Голос України», глава «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що українська сторона мала домовитися з Російською Федерацією про зниження обсягів закупівлі газу за півроку до настання контрактного періоду. «Україна зробила заяву, не домовляючись із російською стороною. Такі домовленості мали бути досягнуті за півроку. Це одноcтороння заява, яку було зроблено Україною», — сказав Міллер.
Раніше міністр енергетики й вугільної промисловості України Юрій Бойко повідомив, що Україна має намір знизити закупівлі російського газу 2012 року з передбачених контрактом 52 мільярдів до 27 мільярдів кубометрів.
Що казати, Україна вирішила заощаджувати, а Росії це не подобається. Газові непорозуміння витають між Києвом і Москвою. А фахівці попереджають: якщо Україна таки почне качати менше законтрактованого обсягу газу, «Нафтогаз» загрузне в нових боргах. Чи можливі у такій атмосфері конструктивний пошук компромісу й домовленості, які влаштують обидві сторони?..