Уже за кілька днів на зміну «поганому літу» прийде справжня зима, зі снігом та морозами
Синоптики прогнозують: хоч і з запізненням, та погода все ж «привітає» українців зі святами і вже на Старий Новий рік притрусить наші вулиці сніжком. «14 січня почнеться перебудова атмосферних процесів до початку похолодання. Цього дня ми чекаємо на невеликий сніг та посилення швидкості вітру до 15—18 м/с. Тому можливі навіть нетривалі хуртовини. Температура ж повітря знизиться до 1—5 градусів морозу», — розповів під час учорашньої прес-конференції Микола Кульбіда, начальник Українського гідрометеорологічного центру. А надалі метеорологи прогнозують справжню зимову погоду: з подальшим поступовим похолоданням та хоч і незначними, проте частими опадами у вигляді снігу. Щоправда, довго тішитись любителям такої погоди не вдасться. Уже на кінець лютого метеорологи анонсують прихід весни.
Місяць грудень, що минув, видався аномально теплим. У більшості регіонів країни температура повітря була вищою за норму на 3—5 градусів. Хоч як прикро любителям зимових розваг, але така погода, яка протрималась от уже майже півсічня, стає характерною для нашого регіону. За словами Тетяни Адаменко, начальника відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру, це — певний прообраз нашого майбутнього клімату. І з року в рік повторюваність холодних зим в Україні зменшуватиметься. Та це — прогнози на далеке майбутнє. Якщо ж говорити про перспективи на найближчі кілька місяців, то:  
— Період короткочасного, порівняно із сьогоднішнім днем, потепління триватиме до 15 січня. Мінімальна температура в цей час — від 0 до 5 градусів морозу. А от починаючи вже з 16 січня слід очікувати поступового зниження температури повітря: від 6 до 11 градусів морозу вночі та до мінус 1—6 градусів вдень. Надалі морози посиляться: до 10—15 градусів уночі. У Карпатах можливе зниження нічної температури до 15—20 градусів морозу. Утримається такий характер погоди до кінця січня, — прогнозує Микола Кульбіда.
Весь цей період супроводжуватиметься випадінням опадів. Спочатку це буде дощ, далі — дощ з переходом у сніг, і нарешті — просто сніг. І хоча загальна кількість опадів значною не буде, та випадатимуть вони практично щодня. Отож, як очікують синоптики, на території України утвориться певний сніговий покрив. Його, наче манни небесної, чекають аграрії. Але:
— Сніг випаде, та наскільки він буде надійним — це питання, — зізнається Тетяна Адаменко. — Адже у разі зниження температури до мінус 15 градусів та нижче одного—трьох днів буде достатньо для загибелі частини врожаю озимини...
Погодні зміни (осінні посухи та безсніжні зими) по врожаю «б’ють» чи не найбільше. Тому, переконує Микола Кульбіда, до змін клімату, які вже відбулися і тривають зараз, потрібно адаптовуватися не тільки кожному громадянину окремо, а й цілим галузям економіки. Це, так би мовити, побажання на майбутнє.
Якщо ж повернутися до прогнозу погоди, то свого піку похолодання досягнуть 24 січня. Лютий також почнеться з морозу. Та уже під кінець місяця в Україну прийде весна. Ненадовго. Наприкінці березня вона втратить свої позиції. Щоправда, зізнаються метеорологи, це лише попередні прогнози. Цілком ймовірно, що з часом їх буде відкореговано.