Нині у більшості міст АРК всі паркувальні місця автомобільного транспорту є безплатними. Про це повідомляють у міських радах і комунальних підприємствах, які обслуговують автопарковки. Така ситуація, зокрема, в Сімферополі, Судаку, Феодосії, Євпаторії, Алушті, Ялті.
Як пояснюють комунальники, так вийшло, бо з 1 січня 2012 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України щодо платних парковок.
Віднині парковки в містах не відповідають установленим вимогам. Вони не обладнані паркоматами, виїздами, а подекуди навіть не оформлені спеціальною розміткою — тільки дорожніми знаками.
Щоб обладнати парковки відповідно до вимог законодавства, необхідні час і закупівля устаткування, а гроші в бюджетах на це не завжди закладено.
Як повідомляє прес-служба Ялтинського виконкому, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №1342, з 1 січня 2012 року діяльність суб’єктів підприємництва, що обслуговують майданчики для платного паркування транспортних засобів, не є правомірною в разі відсутності на майданчиках паркоматів і в’їзних/виїзних терміналів.
У зв’язку з тим, що нині парковки Ялти не обладнані належним чином, плата за паркування на них не стягується.
Всі парковки в Україні мають бути обладнані й позначені відповідно до постанови Кабміну:
1. Парковка має позначатися дорожніми знаками.
2. Парковка повинна позначатися синьою (блакитною) лінією на проїжджій частині й на бордюрі, що відокремлює проїжджу частину від пішохідної.
3. У доступному для ознайомлення місці має розміщуватися інформація про оператора (найменування, адреса, контактний телефон).
4. На видному місці мають розміщуватися відомості про вартість послуг з утримання майданчика для платного паркування, спосіб оплати (готівковий чи безготівковий розрахунок).
Першим новим пунктом уводиться те, що всі парковки обов’язково повинні бути обладнані паркоматами з розрахунку один паркомат на 10 паркувальних місць.
У другому пункті йдеться про те, що на всіх спеціальних парковках обов’язково мають бути в’їзні й виїзні термінали.