Футбол. Цією публікацією з популярного французького сайту sofoot.com, присвяченою чемпіонату України, зацікавилися наші ЗМІ. Зокрема і «Голос України». Цікаво було дізнатися, як напередодні Євро-2012 наші майбутні гості аналізують ситуацію в українській Прем’єр-лізі.

Через якихось п’ять місяців Україна прийматиме фінал Євро-2012 і на цей час стане центром Європи. Тим цікавіше довідатися про те, який внутрішній чемпіонат у країні, де домінують два клуби: київське «Динамо» і донецький «Шахтар». Ну, й певною мірою харківський «Металіст».
Україна ніколи не була так схожа на Іспанію, як зараз. Ми не говоримо про рівень і гру національної збірної, а про осіб і лідерів внутрішнього чемпіонату. Як мадридський «Реал» і каталонська «Барселона», «Шахтар» і «Динамо» задають тон у чемпіонських перегонах із самого початку сезону. І їхні результати просто вражають. Після двадцяти зіграних турів обидві команди заслуговують на похвалу. «Динамо», «зимовий» чемпіон, не програло нікому, маючи у своєму активі 16 перемог і 4 нічиїх, а «Шахтар» 15 матчів довів до переможного кінця, тричі грав унічию і має одну поразку.
Класична ситуація: як і лідери іспанської Примери, перші команди України не мають наміру йти на поступки одна одній. І при цьому ніхто, здається, не в змозі протистояти грандам. Зміни в колективах? Навряд чи. «Шахтар» продовжує свою ходу одним складом, котра почалася ще в другій половині минулого чемпіонату, а «Динамо» почувається чудово з урахуванням літніх придбань, де проглядається ухил на нігерійців: Брауна Ідейє, Лукмана Аруну (ще раніше за киян почав грати Айїла Юссуф). Те, як складуться події в підсумку, хто стане чемпіоном, швидше за все, буде зрозуміло 7 квітня, у день очного протистояння українських грандів. Цікаво, що таке «Ель Класіко» по-українськи?
Тепер про переслідувача гігантів з Києва й Донецька. Це харківський «Металіст». Що це за команда, добре знають футболісти французького «Сошо», які протистояли харків’янам у груповому раунді Ліги Європи (0:0 у Харкові та фіаско вдома — 0:4). Якщо на внутрішній арені «Металіст» у ролі переслідувача, то в Лізі Європи харківська команда стала справжнім відкриттям, посівши перше місце в групі. Але мова не про це. «Металіст» продовжує розвиватися, сподіваючись одного чудового дня приєднатися до дуету грандів й утворити із ними тріо. 23 жовтня команда Мирона Маркевича вже зуміла завдати першої (і поки що єдиної) поразки в сезоні «Шахтарю». Причому зробила це на виїзді, у Донецьку. Символічний перший крок, особливо зважаючи на те, що він відбувся після 13 ігор без перемог над клубом Мірчі Луческу. Тепер «Металіст» на п’ять очок відстає від лідера, а від донеччан — на чотири. Гравці харківської команди вірять у власні сили і, напевно, до кінця боротимуться за чемпіонство.
А от за королем, дамою і валетом — порожньо. Немає клубу, що зміг би внести інтригу в боротьбу за призові місця. Ви думаєте, це тому, що інші тринадцять команд української «еліти» намагаються тільки лише існувати і не думають про високі результати? А дарма.
Але реалії такі, що, приміром, «Дніпро» з Дніпропетровська, котре посідає четверте місце, вже на 14 очок відстає від «Металіста» і на 19 — від лідера, «Динамо». Команди, які розмістилися на місцях з четвертого по восьме, є темними конячками в тому плані, що будь-які дві з п’яти можуть потрапити до зони Ліги Європи. Ах, нарешті, інтерес та інтрига! З цих клубів у Лізі Європи виступала «Ворскла» — на груповому етапі в поточному сезоні. Є «Арсенал» із Києва, що напевно може привернути увагу Арсена Венгера самою назвою. Ну а якщо серйозно, назва — це слабка втіха з огляду на ту обставину, що «Арсенал» не дуже давно зазнав розгромної поразки від «Шахтаря» — 0:5.
У нижній частині таблиці чотири колективи навесні боротимуться за виживання. Двоє з учасників цієї суперечки збережуть прописку в Прем’єр-лізі, а двоє — втратять її. Поки «найнезручніші» місця посідають київська «Оболонь» (11 очок) і луганська «Зоря» (12). Але «Олександрія» (14) і львівські «Карпати» (16), супротивник ПСЖ у минулому сезоні Ліги Європи, не гарантували собі місце в еліті. У якийсь момент здавалося, що точно попрощається з Прем’єр-лігою «Оболонь». Однак наприкінці року, одержавши дві перемоги в останніх чотирьох матчах, столична команда відродила інтригу на дні турнірної таблиці. «Зоря» є найімовірнішим кандидатом на пониження в класі: сім поразок в останніх вісьмох зустрічах і 20 пропущених м’ячів протягом цього часу.
Примітний факт, що ми спостерігаємо протягом декількох сезонів поспіль: Україна стала новим притулком для молодих бразильських виконавців. Не те щоб вони тут знаходили щастя повною мірою, але принаймні у них є можливість адаптуватися до європейського футболу плавно, без тиску, такого, з яким вони можуть зіштовхнутися в Іспанії або Італії. Наприклад, «Шахтар» зробив бразильців основними гравцями, маючи у своєму розпорядженні виконавців даної національності в «промислових» масштабах: Вілліан, Дуглас Коста, Луїс Адріано, Фернандіньо... До речі, для багатьох великих європейських клубів ці гравці — бажані трансфери.
Подібний шлях обрав «Металіст», за який виступають Тайсон і Клейтон Гав’єр. У «Динамо» є Бетао, Данило Сілва, Карлос Корреа, Дуду. В цілому в Україні грають понад 30 бразильців, у тому числі й Майкон, який став відкриттям осені, забивши 11 м’ячів за свій клуб «Волинь» (Луцьк), котрий перебуває в нижній частині турнірної таблиці. Але тут вимальовується й проблема: жоден із талановитих легіонерів не може одягти синьо-жовту форму збірної й зіграти за Україну. Тут, як і раніше, розраховують на вічного Шевченка....
На знімку: один із українських бразильців — Бетао з київського «Динамо».
Фото з архіву «Голосу України».