Триває обговорення проектів Коаліційних угод, оприлюднених напередодні Блоком Петра Порошенка та Арсенієм Яценюком. Представивши на загал свої варіанти Коаліційної угоди, партії-лідери затіяли гру, переможець якої має отримати право формувати коаліцію. Проте головне, щоб лідери не загралися і не повторили помилок «часів помаранчевої революції», коли демократичні сили замість того, щоб об’єднатися і рухати країну вперед, пересварилися. Цього, до речі, й очікують наші сусіди. Їхні експерти вже прогнозують, що змагання лідерів партій-переможців переросте в повномасштабний конфлікт. Натомість вітчизняні політологи впевнені: щоб не перетворити ситуацію на з’ясування стосунків, потрібно об’єднати пропозиції Блоку Петра Порошека та «Народного фронту». «Зробити це не так і складно. Наприклад, проект А. Яценюка взяти за основу Коаліційної угоди, а проект П. Порошенка використати як статут коаліції або її програмних основ», — вважає політолог Володимир Фесенко.
І поки партії-переможці грають м’язами, інші потенційні учасники коаліції висловлюють своє бачення засад діяльності майбутнього об’єднання.
Зокрема, про готовність увійти до нової парламентської більшості заявила «Батьківщина». За словами її лідера Юлії Тимошенко, коаліція потрібна швидко, вона має ґрунтуватися на твердих принципах і об’єднати всі п’ять демократичних партій, обраних до парламенту.
«Ми переконані, що новий уряд має формуватися на основі професійності, а не партійних квот. Ми не ставимо жодних умов стосовно отримання нашою партією міністерських портфелів, але наполягаємо, щоб партнери підтримали наші пріоритети розвитку країни. Їх чотири: мир, Європейський Союз, НАТО, реальні реформи», — наголосила вона.
«Батьківщина» пропонує у новій Верховній Раді першочергово ухвалити рішення щодо зняття недоторканності з усіх високопосадовців, суддів та народних депутатів; скасувати позаблоковий статус України. А також провести справжню, а не декларативну зачистку корупції з урахуванням розроблених ними законопроектів.
Ю. Тимошенко впевнена: альтернативи створенню коаліції демократичних сил у новій Верховній Раді немає. Учора вже відбулися переговори між Президентом та лідером «Батьківщини» Юлією Тимошенко. Про що конкретно говорили — невідомо. Прес-служба повідомила лише, що «переговори пройшли конструктивно».
Радикальна партія Олега Ляшка також готова увійти до нової парламентської більшості. На думку радикалів, першочергово коаліція має ухвалити рішення про: заборону продажу землі сільськогосподарського призначення; зниження пенсійного віку жінок; зниження податків для малого і середнього бізнесу і збільшення ренти і податків для олігархів; зміну виборчої системи — відкриті списки на пропорційній основі. А також ліквідувати монополії в ЖКГ, скасувати довічне призначення суддів, депутатську недоторканність, підвищити зарплати і пенсії, соціальні виплати та збільшити допомогу при народженні дитини тощо.
А на думку Об’єднання «Самопоміч», формування коаліції має базуватися на принципах конституційності, публічності, рівності учасників об’єднання та відповідальності. Ці тези, до речі, поділяють і в «Народному фронті». Мало того, там упевнені: переговори щодо створення коаліції в новому українському парламенті мають відбуватися між політичними силами, які перемогли на виборах, а не в адміністрації Президента. Про це на своїй сторінці у «Facebook» заявив представник «Народного фронту», радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.
«Брати участь у коаліційних переговорах повинні виключно новообрані народні депутати, а не особи, що їм співчувають, — наголосив Геращенко. — Інакше чим відрізнятиметься новообраний парламент від епохи Януковича, коли Верховна Рада була не законодавчим органом влади, як це прописано Конституцією, а виконувала забаганки тодішнього глави держави».
Водночас Андрій Садовий у своєму «Facebook» написав, що у процесі створення коаліції в «Самопомочі» є єдина амбіція — створення максимально професійного уряду, члени якого думатимуть про роботу, а не про рейтинги.
Учора в Інтернеті активно обговорювали потенційних кандидатів на урядові посади. Так, за припущеннями, уряд очолить Арсеній Яценюк, а Володимир Гройсман може розраховувати на посаду віце-прем’єра або глави парламенту. Крім того, очолити законодавчий орган може також Юрій Луценко.
Тим часом політологи впевнені: рішення про формат майбутньої коаліції буде ухвалено протягом тижня.