Центральна виборча комісія станом на 16.30 30 жовтня опрацювала 99,65% електронних протоколів дільничних комісій. До парламенту, як і раніше, за попередніми даними, проходять шість політичних сил: лідирує «Народний фронт» із 22,16% голосів виборців, у Блоку Петра Порошенка — 21,83%, «Самопоміч» — 10,98%, Опозиційний блок — 9,4%, Радикальна партія Олега Ляшка — 7,45% і «Батьківщина» — 5,68%. «Свобода» не долає прохідний 5-відсотковий бар’єр — у неї 4,71%.

У Центрвиборчкомі триває безперервне засідання з приймання оригіналів протоколів окружкомів з мокрими печатками про підсумки голосування на позачергових виборах народних депутатів. У середу, 29 жовтня, було прийнято протоколи з 42 округів, учора прийшли «здаватися» до ЦВК ще з 60 округів. У четвер, 30 жовтня, першими передали документи члени окружкому №107 із Луганської області, центр якого у вже звільненому українськими військовими Лисичанську.

Учора зранку біля будівлі ЦВК зібрався небагаточисельний мітинг (майже 100 осіб) прихильників ВО «Свобода», переважно молоді чоловіки з партійною символікою. На їхню думку, «Свобода» не проходить до нового парламенту через фальсифікації на виборах 26 жовтня. Однак мітинг відбувся спокійно.

Навколо та всередині будівлі Центрвиборчкому чергують правоохоронці та працівники держохорони. На перший погляд, процес прийому документів від окружкомів триває у звичайному робочому режимі, однак пристрасті із встановленням переможців виборчих перегонів таки вирують. Зокрема, у ЦВК заявили про наміри скасувати незаконне, на її погляд, рішення окружкому №59 (Донецька область, центр — Мар’їнка) про перерахунок голосів, відданих на користь одного з кандидатів — лідера гонки, міського голови Курахового Сергія Сажка. Адже законодавство передбачає процедуру повторного перерахунку голосів виборців тільки одночасно для всіх кандидатів. 

Через наявність скарг із підозрою щодо фальсифікації, які надійшли до ЦВК із ОВК №50 (Єнакієве Донецької області), Центрвиборчком лише «попередньо» прийняв оригінальні протоколи з цього округу про підсумки голосування і вирішив їх «ретельно опрацювати». Про це повідомив під час засідання Голова ЦВК Михайло Охендовський. Він запропонував членам ЦВК «уважно ознайомитися з копіями протоколів, наданих іншою стороною». У свою чергу, член Центрвиборчкому, куратор Донецького регіону Олександр Шелестов поінформував, що до ЦВК надійшла скарга представника ще одного з кандидатів-мажоритарників в окрузі №50 з доданими до неї копіями протоколів дільничних виборчих комісій, які відрізняються від даних, наданих до ЦВК окружкомом. А заступник Голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна висловила стурбованість, що на цьому окрузі — велика різниця між даними щодо явки виборців на виборчих дільницях. На одній виборчій дільниці явка виборців становила аж 90%, а на сусідній — лише 12%.

Затягується підрахунок голосів і в одномандатному виборчому окрузі №182 (Херсон). Станом на 16.00 30 жовтня, до ЦВК надійшли дані лише про 97,89% протоколів. Як повідомили у прокуратурі Херсонської області, проти голови окружної виборчої комісії Марії Левківської учора відкрили кримінальне провадження — її підозрюють у навмисному затягуванні підрахунку голосів. У цьому окрузі точиться боротьба між висуванцем Блоку Петра Порошенка Олександром Співаковським та представником «Батьківщини», депутатом попередніх скликань Юрієм Одарченком — із розривом всього майже 100 голосів.

Прикладом недосконалості виборчого законодавства став округ №38 (Дніпропетровська область із центром в Новомосковську). Тут уже здали підсумкові протоколи з мокрими печатками, і у ЦВК не було зауважень до виборчої документації. Заступник Голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна навіть подякувала керівнику окружкому Павлу Селихову за «стійкість у захисті норм закону про вибори». Однак при цьому вона відзначила, що ЦВК стежила за ситуацією в окрузі, отримуючи сигнали про спроби зірвати підрахунок голосів і піддати сумніву результати волевиявлення виборців. У ЦВК пообіцяли провести службове розслідування стосовно тих членів окружної комісії, які саботували підбиття підсумків голосування на 38-му окрузі, нагадавши про кримінальну відповідальність. «На прикладі 38-го округу добре видно недосконалість виборчого законодавства, і незахищеність членів комісій від адмінресурсу і політичних партій», — сказала Ж. Усенко-Чорна, повідомивши, що ЦВК вноситиме поправки до виборчого закону.

Остаточні, офіційні результати позачергових парламентських виборів, згідно із законом, мають бути оголошені до 10 листопада включно.

Коли верстався номер, ЦВК змінила склад ще трьох окружних виборчих комісій в проблемних округах — №49 (Донецька область), №59 (Донецька область) і №77 (Запорізька область), де вже визначено переможця. Ним став самовисуванець, народний депутат попереднього скликання В’ячеслав Богуслаєв. Завершилося опрацювання протоколів і на проблемному окрузі №132 в Первомайську, де переміг голова громадської організації «Селянський фронт» Аркадій Корнацький (Блок Петра Порошенка). Однак стало відомо, що його конкурент, самовисуванець Василь Кацапина оскаржив результати голосування на дільницях у суді. Станом на 16.00 30 жовтня, не було встановлено результати виборів у восьми зі 198 виборчих округів.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Факт

За попередніми даними, у Верховній Раді України восьмого скликання працюватимуть 423 депутати, 376 чоловіків і 47 жінок, із них 187 уже обиралися депутатами попередніх скликань парламенту. Отож парламент оновиться на 56%. Блок Петра Порошенка матиме 130 депутатських мандатів (у т. ч. 67 депутатів-мажоритарників), «Народний фронт» — 82 місця (18 мажоритарників), Об’єднання «Самопоміч» — 33 (1), Опозиційний блок — 29 (2), Радикальна партія Олега Ляшка — 22 (0), ВО «Батьківщина» — 20 (3), інші партії — 10 депутатів, обраних в одномандатних округах. 97 депутатів-мажоритарників — самовисуванці.

Представники ЦВК приймають протоколи окружних виборчих комісій про підсумки голосування на позачергових виборах до Верховної Ради України.

Мітинг біля ЦВК, на якому ВО «Свобода» оголосила загальну мобілізацію своїх активістів для припинення можливих фальсифікацій результатів позачергових виборів до Верховної Ради.