Керівники Державної пенітенціарної служби і Міністерства охорони здоров’я України поінформували лідерів парламентських фракцій і груп про стан здоров’я Юлії Тимошенко.

У засіданні погоджувальної ради під головуванням Голови Верховної Ради Володимира Литвина у середу взяли участь керівник Державної пенітенціарної служби Олександр Лісіцков і перший заступник міністра охорони здоров’я України Раїса Моісеєнко.

О. Лісіцков, зокрема, повідомив, що ввечері 6 січня Ю. Тимошенко відчула себе зле та звернулася до своєї сусідки по камері з проханням покликати медичних працівників установи. За його словами, вже за чотири хвилини їй було надано первинну медичну допомогу.

Того самого дня керівництво Качанівської виправної колонії звернулося до Міністерства охорони здоров’я та Головного управління охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації з проханням створити комісію для медичного обстеження Ю. Тимошенко, сказав він. 7 січня на прохання Ю. Тимошенко було проведено її інструментальне та лабораторне обстеження в одній з медичних установ Харкова, і результати проведеного обстеження підтвердили попередні висновки комісії Міністерства охорони здоров’я України: захворювань, що потребують додаткового лікування, у Ю. Тимошенко не виявлено.

Наразі стан Ю. Тимошенко, підкреслив керівник Державної пенітенціарної служби, задовільний.

Р. Моісеєнко, своєю чергою, підтвердила, що за результатами обстеження, проведеного за згодою Ю. Тимошенко, об’єктивних медичних даних щодо втрати нею свідомості не виявлено, і не встановлено додаткових захворювань або органічних змін, що потребують серйозного медичного втручання і розширення лікування.

До того ж Р. Моісеєнко наголосила, що до складу комісій МОЗ, які обстежували Ю. Тимошенко впродовж її перебування у слідчому ізоляторі та у Качанівській виправній колонії, було залучено 31 лікаря, у тому числі провідних фахівців-неврологів.

Учасники засідання погоджувальної ради обговорили надану інформацію і висловили низку пропозицій. Водночас Голова Верховної Ради України закликав утриматися від спекуляцій на темі здоров’я Ю. Тимошенко, наголосивши на некоректності заслуховування відповідної детальної інформації у сесійній залі, оскільки, за його словами, відповідний дозвіл мають надати або сама Ю. Тимошенко, або її довірена особа.

Він також висловив готовність поставити на голосування пропозицію лідера фракції «БЮТ-«Батьківщина» А. Кожем’якіна щодо зміни черговості розгляду питань на пленарному засідання Верховної Ради 11 січня.

Прес-служба Верховної Ради України.