Результати парламентських виборів на Полтавщині майже не розходяться із загальноукраїнським ужинком головних політичних гравців. Колись «соціалістична», згодом — «БЮТівська» область цього разу зафарбувалася переважно у нові постмайданівські кольори президентської та прем’єрської політсил. У всіх восьми округах регіону вони ділили пальму першості виключно між собою. До того ж на першій сходинці своєрідного п’єдесталу електоральної пошани у п’яти округах із невеликою перевагою опинився «Народний фронт», у трьох — Блок Петра Порошенка.
Умовну «бронзу» трьох міських округів здобула «Самопоміч», п’яти переважно сільських — Радикальна партія Олега Ляшка. Чим далі в глибинку, тим менше симпатій виборців завоював Опозиційний блок. Донедавна домінуюча в області «Батьківщина» ніде не піднялася вище четвертого-п’ятого місць. Хоча скрізь її результат перевищував «прохідні» п’ять відсотків. Натомість «Свобода» стала «прохідною» тільки у трьох міських округах. Помітно знизилася електоральна підтримка комуністів, які в жодному з округів не потрапили до п’ятірки лідерів.
А от більшість депутатів-мажоритарників від Полтавщини підтвердили кредит довіри виборців. Переможцями великих перегонів знову стали «порошенківці» Сергій Каплін і Тарас Кутовий, «свободівець» Юрій Бублик, самовисуванці Юрій Шаповалов, Олег Кулініч та Костянтин Жеваго. Тож лише два виборчі округи краю в новому складі парламенту представлятимуть депутати-«новобранці». Зокрема, в одному з переважно сільських округів доволі несподівано переміг молодий професор розташованої у Полтаві Української медичної стоматологічної академії, перший заступник голови обласної організації партії «УДАР» Костянтин Іщейкін.
В іншому сільському окрузі, навпаки, цілком закономірно (з урахуванням результату на попередніх виборах) тріумфував представник «Народного фронту», селищний голова Нових Санжар Андрій Река. Надто з огляду на те, що нинішній народний депутат від цього округу Олексій Лелюк, якого тут знають як повпреда Партії регіонів, узагалі відмовився від балотування. За таких обставин парламентарій Володимир Пилипенко виявився фактично єдиним народним депутатом-мажоритарником від Полтавщини, котрого на «своєму» окрузі під час останніх виборів спіткала невдача. В Лубнах і довколишніх районах він посів третє місце.
 
Полтавська область.