Учора у Верховній Раді відбулися парламентські слухання на тему: «Етнонаціональна політика України: здобутки та перспективи». Ініціатором слухань виступив парламентський Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.
Відкриваючи слухання, заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко зауважив, що слухання з таким порядком денним проводяться в українському парламенті вперше. На черзі — вдосконалення чинного законодавства з етнонаціональних питань, але ключовою проблемою, за словами М. Томенка, нині є оптимізація управлінської моделі у сфері національної політики та взаємини між представниками різних національних меншин. Заступник глави парламенту також висловив думку, що уряд під час адмінреформи зробив помилку, ліквідувавши державний комітет з питань національностей. Водночас, за його словами, діяльність громадських інститутів, зокрема Ради керівників громадських організацій нацменшин є ефективною, бо жодна державна структура не здатна прийняти ефективні рішення без координації та взаємодії з представниками нацменшин, які проживають в Україні.
Міністр культури Михайло Кулиняк наголосив, що Україна є поліетнічною державою, в якій проживають представники понад 130 національностей, загальною чисельністю 10 млн. чоловік, або 22 відсотки від загальної чисельності українського населення. Міністр визнав, що сучасний етнонаціональний процес у нашій державі є дещо відмінний, аніж у більшості країн Центральної та Західної Європи. Це значною мірою зумовлено історичним поділом нашої держави між різними країнами з відмінними політичними, духовними і культурними традиціями, до складку яких у різні часи входила і Україна. «Історичні стереотипи і упередження зумовлюють і різні політичні та геополітичні орієнтири, різновекторні оцінки національних відносин на українських теренах», — сказав М. Кулиняк. Тож на думку і уряду, і парламентарів, і представників громадських організацій та експертів, котрі взяли участь у парламентських слуханнях, головним завданням нині є вироблення консолідованої позиції представників різних нацменшин, формування громадянського суспільства, в якому гармонійно розвиватимуться усі етноси. На черзі — також ухвалення нової редакції закону про концепцію державної етнонаціональної політики.
Детальніше про парламентські слухання читайте у наступних номерах «Голосу України».