У Полтаві святкування 70-річчя вигнання фашистських загарбників поєднали з відзначенням такого ж ювілею операції «Френтік».

Адже остання — вильоти авіації союзників із баз у Полтаві, Миргороді та Пирятині для бомбардування стратегічних об’єктів фашистів — відбувалася також 1944 року. Тож іще чимало земляків пам’ятають американських льотчиків, які «гостювали» тоді у Полтаві кілька місяців. А летовище для приземлення тут їхніх «літаючих фортець» тяжкою самовідданою працею готували переважно наші дівчата й жінки. Охороняли його також дівчата-зенітниці, котрі, зрештою, загинули під бомбами фашистів...

На знак пошани до них і всіх місцевих мешканців заокеанські гості навіть залишили у місті свій державний прапор. На ньому не вистачає кількох зірочок, оскільки тоді штатів у цій державі було менше. Той стяг тривалий час зберігався у приміщенні міської ради фактично під замком. І тільки після здобуття Україною незалежності про нього згадали, зараз він зберігається у місцевому музеї авіації та космонавтики. А під час згаданих святкувань це велике зірково-смугасте полотнище повісили на фасаді обласної бібліотеки ім. І. Котляревського поруч зі ще більшим Державним прапором України.

До «засівання» останнього маківками пам’яті про загиблих захисників Вітчизни міг долучитися кожен охочий. Ці обереги-символи біля одного зі столів виготовляли полтавські школярі. Біля іншого столу організатори дійства, що відбувалося під егідою управління культури ОДА, відтворили «штабні» сценки повсякденного життя «Несамовитого» (так у перекладі з англійської іменували «Френтік»). Не менше захоплення присутніх викликала й робота вуличного музею просто неба. Тим паче, що екскурсії у ньому проводили співробітники музею авіації та космонавтики і волонтери, переодягнені у військову форму тих часів.

А найзворушливішим моментом святкувань під девізом «Щастя буває гірким» став спільний молебень за Україну та український народ. Після нього свою майстерність присутнім продемонстрували артисти обласної філармонії. Вже під вечір учасники дійства переглянули документальні фільми відповідної тематики.

Фото автора.

Діти засівали синьо-жовтий стяг маківками.