Кращим футболістом світу за версією ФІФА та журналу France Foоtball став 24-річний нападник каталонської «Барселони» і збірної Аргентини Ліонель Мессі. «Золотий м’яч» йому вручив знаменитий бразильський футболіст Роналдо на спеціальній церемонії у швейцарському місті Цюріху.

 

Конкурентами Мессі в боротьбі за престижну нагороду були іспанський півоборонець «Барселони» Гаві та португальський нападник мадридського «Реала» Кріштіану Роналду.

«Для мене це особливе задоволення — отримати цей приз, третій у моєму житті. Я хочу подякувати тим людям, які віддали свої голоси мені, своїм партнерам по «Барселоні». Це дуже особлива відзнака для мене. І я хочу розділити цей трофей разом із Гаві, оскільки я граю з ним в одній команді. Без нього мені було б складно завоювати «Золотий м’яч», — сказав Мессі під час урочистостей.

Футболістка збірної Японії, чемпіонка світу, найкращий бомбардир цього турніру Гомаре Сава визнана найкращою футболісткою—2011. Вона — півоборонець клубу «Кобе Леонесс». Сава випередила у суперечці за жіночий «Золотий м’яч» бразильянку Марту да Сілву та американку Емі Вембек.

Наставник «Барселони» Госеп Гвардьола визнаний кращим тренером світу. Його команда протягом 2011 року виграла п’ять турнірів: Лігу чемпіонів, чемпіонат Іспанії, Суперкубок Європи, Суперкубок Іспанії та клубний чемпіонат світу.

У трійці фіналістів також значилися Жозе Моуріньо з «Реала» і сер Алекс Фергюсон з «Манчестер Юнайтед». Шотландець, котрий відзначив у листопаді 25-річний ювілей на чолі «МЮ», отримав іменний приз президента ФІФА з рук Зеппа Блаттера.

Із тренерів жіночих команд на церемонії відзначили Норіо Сасакі. Під його орудою збірна Японії виграла чемпіонат світу. Конкурентами Сасакі виступали Піа Сандгейдж (США, фіналіст ЧС) і Бруно Біні (Франція).

Насамкінець пропонуємо склад збірної 2011 року за версією FІFA/FІFPro: Ікер Касільяс («Реал»), Даніель Алвеш, Жерар Піке (обидва — «Барселона), Неманья Відич («Манчестер Юнайтед»), Серхіо Рамос, Габі Алонсо (обидва — «Реал»), Андрес Іньєста, Гаві (обидва — «Барселона»), Кріштіану Роналду («Реал»), Ліонель Мессі («Барселона»), Вейн Руні («Манчестер Юнайтед»).

На знімках: Гомаре Сава і Ліонель Мессі (вгорі), Госеп Гвардьола — зі справедливо отриманими нагородами.

Фото з сайту ФІФА.