Фінансові трасти початку 90-х сьогодні зі слізьми на очах згадують хіба що вкладники, котрі залишилися з носом. Ці товариства відкрито застосовували схему піраміди й були чесними щонайменше стосовно перших сотні-другої гравців. Льоні Голубкови прагнули одразу розбагатіти й свідомо йшли на угоду. Здавалося, які можуть бути претензії до організаторів афери у тих, хто, ризикуючи, хотів пити шампанське?
Інша справа — кредитні спілки (КС), які схожі на каси взаємодопомоги. Досвід тисяч ошуканих жертв трастів мав застерегти навіть найжадібніших: швидкі гроші тільки у карткових шахраїв і пацанів з великої дороги. Але ні, багато хто, як і раніше, ведуться на 30-відсоткові щомісячні виплати, а згодом каються й проклинають тих, хто нагрів на них руки.
Як прошмигнути між краплями дощу
Давно хочу написати про КС, яка не обдурила своїх клієнтів. Але вони реклами не потребують, тому не світяться. Як і трасти, КС приростають за рахунок друзів, родичів, знайомих своїх членів. Як не повірити колезі, який півроку отримує відсотки без затримок?
Відомими стають спілки, що погрузли в гучних скандалах і мільйонних боргах. Серед таких, на жаль, виявилася і КС «Турбота» при Міжнародній організації «Жіноча громада».
Створена 1995 року вона 13 років процвітала. Ще б пак: членами унікальної каси взаємодопомоги були неординарні особистості: академіки й артисти, доктори наук і художники, лауреати державних премій, поети та режисери, родичі та вдови письменників і чиновників. Усі прізвища на слуху, одне слово.
Утім, творці й керівники фінансової геометричної фігури теж не ликом шиті. З іменами!
Як не довірити такій іменитій спілці свої кревні?! Під бренд, мабуть, і несли грошики: хто тисячі, накопичені на безбідну старість, хто десятки, сотні тисяч, які виявилися незатребувані. А один киянин так перейнявся довірою до благодійників «Турботи», що кинув з панського плеча мільйон з лишком. Щоб одержати згодом два, напевно.
Усіх все влаштовувало до початку кризи 2008-го. Тоді раптом перестали виплачувати щомісячні відсотки. Потім припинили повертати внески. Згодом з’ясувалося, що у багатьох на рахунках нулі. Скажімо, у кандидата наук В’ячеслава П. замість 534 тисяч гривень в активі залишилося лише 18 тисяч. Він і почав бити на сполох: караул, пограбували! Про це «Голос України» писав у номері за 9.10.2010.
Що змінилося за минулий час? Сотні членів «Турботи» відсудили загалом пару мільйонів гривень, але не одержали жодної копійки.
Галина Ж., колишній голова правління, з літа 2010-го під слідством (підписка про невиїзд). Відсторонена від справ, Галина Степанівна продовжує роздавати інтерв’ю журналістам і борги вкладникам. Подейкують, мільйони повернула. Прізвища щасливчиків не оголошуються. Вдалося дізнатися лише кілька. Один з п’яти лауреатів Шевченківської премії з боєм і зі сльозами на очах відвоював вісім тисяч гривень на навчання онуки.
Жінці, котра вклала близько 80 тисяч гривень, знадобилися гроші на лікування раку. У гаманці Галини Ж. знайшлося для нещасної аж три тисячі.
Звідки взявся мільйон повернутих боргів, незрозуміло. Може, Галина Степанівна віддала понад 700 тисяч В’ячеславу П. за рішенням суду?
— Ви дуже добре про неї думаєте, — зауважує вкладник. — Ще в грудні 2009-го Ж. письмово обіцяла повернути мені 534 тисячі гривень, які без мого відома зняли з моєї картки. Зобов’язувалася продати майно родини й розрахуватися. Обіцяного три роки чекають?!
Як нам стало відомо, з майна Ж., котра визнає свою провину, та її сімейства — дві ділянки в Обухівському районі, квартира в центрі Києва та інша нерухомість. Останніми роками ціна на житло й землю впала, тому, очевидно, боржниця не поспішає з ними розлучитися. Ось, мовляв, подорожчає, тоді й...
Чи вистачить виручених коштів розплатитися хоча б по судових виконавчих листах? Це, схоже, мало хвилює колишнього керівника «Турботи». Нині найголовніше — прошмигнути між краплями дощу й вийти сухою? Адже в кримінальній справі не лише епізод з П.
Із акту столичного Контрольно-ревізійного управління:
«...у 2004—2005 касові книги не велися; книги за 2006—2010 не пронумеровані, не прошнуровані, не скріплені печаткою й не підписані головою правління Ж. (скорочено мною, автором, щоб не порушувати законів, що забороняють називати прізвище особи, яка під слідством) і головними бухгалтерами; виявлено непідписані касові ордери; без підписів одержувачів видано з каси 4915378 гривень; спілка надала кредити на суму 145647 гривень після закінчення терміну дії ліцензії; без кредитних договорів видано позики на 3751160 гривень».
Перевіряльники зазначили: «порушення допущені з вини колишнього голови правління Ж.».
Як з’ясувалося, документів, що підтверджують членство членів «Турботи» (вибачте за тавтологію), у Міжнародній організації «Жіноча громада» немає. Стали відомі нові скандальні факти: особисто Ж. одержувала й виплачувала відсотки в доларах.
Заборгованість КС перед вкладниками по внесених депозитах сьогодні становить 17319768 гривень. Не сплачено їм відсотків на суму 1549939 гривень...
Боржники та грішники біля керма?
...На початку листопада мені довелось просидіти понад шість годин на зборах членів «Турботи». Те, що проводили їх в Інституті літератури НАНУ, мене не здивувало. Здивувало, що тридцять з лишком людей, які нібито представляли близько 900 вкладників (а всього їх тисячі), вирішували долю організації. Бути їй чи не бути, якій бути, хто ввійде й очолить нове правління й наглядову раду, звідки чекати інвестицій, як покарати норовливе нинішнє керівництво спілки...
Головною на гучному базарі, даруйте, зборах була Марія Драч, котра керувала наглядовою радою від дня створення КС до серпня 2011-го. Свого часу, відповідаючи на моє запитання, чому відомі сьогодні порушення з боку правління не припинялось радою під її керівництвом, Марія Михайлівна відповіла: «Цілком і безоглядно довіряли Галині Ж.».
Як з’ясувалося, дарма довіряли. Вельми серйозне порушення законів і статуту КС, як визнає сама екс-керівник Ж., вчинено до кризи, коли мільйонний кредит видали... шахрайці. Сьогодні та на нарах. Звільниться 2014-го. Чи віддасть вісім мільйонів боргу спілці — питання наївне. Але саме на цю суму розраховує Галина Ж. і закликає ошуканих чекати. Розуміє, що згодом або ішак здохне, або падишах помре...
Про це вели мову й на згаданих зборах. До слова, проводив їх не голова правління, обраний в серпні 2011-го, а охочі захопити корону від опозиції, читай Ж. та Драч (її також позбавили трону влітку). Головував, як мені розповіли, член союзу, що заборгував йому понад 600 тисяч гривень.
Двовладдя, кілька офісів і печаток... Компромат від протиборчих сторін — на кілька томів... Кримінальні справи стосовно керівників Броварської та Полтавської філій КС... Вимоги ошуканих притягти до відповідальності не тільки членів правління, що допустив розвал, а й ради, яка крізь пальці спостерігала за фінансовим свавіллям. У такій обстановці доводиться працювати легітимному керівництву спілки.
Наші правоохоронці переконані, що доки не зміниться законодавство, яке регулює діяльність КС, афери в них неминучі.
Що можуть законодавці
Необхідно внести зміни до законів, які б:
 надали податковій службі право перевіряти кредитні спілки;
 дозволяли автоматично ліквідувати КС, позбавлені ліцензій;
 передбачили механізм повернення коштів клієнтам у разі краху організації.
...Треба віддати належне Марії Драч: вона володіє ситуацією й собою. Жодне запитання присутніх на зборах не захопило її зненацька. Відповідала переконливо, парирувала гідно. Розходилися члени «Турботи» з упевненістю, що нове правління й наглядова рада наведуть лад, залучать інвесторів із-за океану, поставлять у куток нинішнє керівництво й відберуть у нього печатку...
...Ідучи з Інституту літератури, очолюваного Миколою Жулинським, колишнім керівником Нацради з питань духовності, звернув увагу на стенд оголошень у коридорі. Знайшов прізвища співробітників інституту, обраних до складу керівництва зборами «уповноважених». Подумалося: боротьба, схоже, буде тривала. А сенс? Невже заради того, щоб повернути шапку Мономаха, прошмигнувши між краплями дощу?
 
Київ.
Мал. Миколи КАПУСТИ.