Хто ж про неї подбає?

У Кам’янці-Подільському, готуючи комунальні та житлові будівлі до опалювального періоду, виявили: найбільші втрати тепла спричинятиме відсутність утеплення на внутрішньобудинкових мережах житлових приміщень та бюджетних установ. Про це повідомив директор комунального підприємства «Міськтепловоденергія» Валерій Гордійчук. Ніде правди діти, таку ситуацію спостерігаємо щороку. Коли ж вона нарешті вирішиться?!

 

«Прем’єр-міністр України Микола Азаров не раз наголошував на необхідності економити газ, — заявляє Валерій Гордійчук, — бо Україна планує зменшити об’єми його закупівлі. Відтак у комунальному господарстві основний тягар падає на четвертий квартал, тому треба невідкладно подбати про розв’язання проблем із теплоізоля-

цією». На підприємстві підраховано, що виконання таких робіт у підвальних приміщеннях дає змогу економити від 10 до 15 відсотків теплової енергії. У грошовому еквіваленті якісне утеплення мереж у стандартному п’ятиповерховому будинку з чотирма під’їздами дасть можливість за опалювальний сезон зекономити 10—11 тисяч гривень. У бюджетній сфері економія може бути ще відчутніша. Утеплення мереж шкіл та дитячих садків заощадить за опалювальний сезон понад 750 тисяч гривень, що виділяються з міського бюджету. Пан Гордійчук звертається до керівників бюджетних установ та кам’янчан із проханням терміново утепляти мережі.

Якщо з першими все зрозуміло, то щодо населення заявник явно перебільшує. По-перше, ніхто, крім фахівців, як передбачають правила користування мережами, не має права втручатися в їх роботу. Хто і як організовуватиме населення для утеплювання труб у підвалах їх будинків, не-зрозуміло. Крім того, громадяни помісячно сплачують за обслуговування згаданих мереж на рахунок «Міськтепловоденергії», яка визнана надавачем послуг з обслуговування мереж. Але утеплення, як з’ясувалося, в перелік цих послуг... не входить. Тож із року в рік ці труби зимують, як то кажуть, «без свитки».

Вочевидь, місцева рада має нарешті розібратися: хто ж господар цих мереж? 

Житлові будинки перебувають на балансі ЖЕКів, але в переліку майна багатоповерхівок підвальні мережі не зазначено, жодним документом не засвідчено, що їх має обслуговувати саме ЖЕК. Поспілкувавшись із головним бухгалтером комунального підприємства «ЖЕК №2» Валентиною Войцехівською, почула таке: «Ми виживаємо за рахунок квартплати, та й то її не всі платять. Коштів на роботи з утеплення не маємо, і ці роботи виконати не в змозі. До того ж у нашому ЖЕКу старий житловий фонд, багато ветхого житла. З великими зусиллями підтримуємо його. Як фінансист, запевняю: статті на утеплення внутрішньобудинкових мереж нашим кошторисом не передбачено».

То що, цієї зими проблему знову не розв’яжуть?! Турбота про економію на словах не може замінити реальну справу задля економії. Вочевидь, усім причетним до підвального господарства службам слід сісти за один стіл та дійти згоди, хто ж господар? Та й робити це якомога швидше: доки мороз не щипнув.

 

Кам’янець- Подільський.

ФАКТ

Голова Івано-Франківської обласної держадміністрації Михайло Вишиванюк підписав два меморандуми про співпрацю — з вітчизняним ТОВ «Центр Енергозберігаючих Технологій ЕКО» та швейцарською компанією «Альтер Енерджі Груп». Перший документ передбачає впровадження енергоефективності на об’єктах соціальної сфери, другий — розвиток малої гідроенергетики в області.

Дарина НАЗАРЧУК.

Івано-Франківська область.