Україна в 2012 році буде переходити на власні енергетичні ресурси, зокрема, вугілля. Про це в ефірі «5 каналу» заявив міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Бойко.
«Ми повідомили російській стороні, що будемо відмовлятися від газу й переходитимемо на вугілля», — сказав міністр. За його словами, з наступного року вдвічі буде зменшено закупівлю газу. «Таку ціну наша економіка не витримує, і ми будемо переходити на власні ресурси», — сказав він.
«Ми домовилися продовжити переговори (з Росією) після 15 січня й будемо проводити їх стільки, щоб відстояти національні інтереси й позиція Президента була досягнута (щоб газовий контракт було переглянуто)», — сказав Бойко. «Ми наблизилися в деяких позиціях, деякі питання вже вирішили», — зазначив міністр, коментуючи газові переговори.
Що стосується запуску «Південного потоку» по дну Чорного моря, то Бойко сказав, що ця пропозиція для України вкрай невигідна, бо «зачіпає наші інтереси». «Простіше кажучи, вони відбиратимуть газ із нашої труби. Це шкодить нашим національним інтересам», — пояснив міністр.
На запитання: «Чи ускладнить «Південний потік» газові переговори України з Росією?» Бойко сказав, що Україна виходитиме з позицій власної ГТС.
...німці вирішили будувати в Криму альтернативні електростанції
Під час засідання Ради міністрів Криму 13 грудня ухвалено рішення про виділення восьми ділянок землі для розміщення об’єктів альтернативної енергетики (сонячних електростанцій) німецької компанії «Actіv Solar GmbH».
Зазначеному підприємству в новому році буде виділено три ділянки землі в Сімферопольському районі, а також ще п’ять ділянок — у Кіровському.
Ділянки під об’єкти альтернативної енергетики здаються в оренду без проведення аукціонів зі складу земель сільськогосподарського призначення зі зміною цільового призначення ділянок.
«Увесь світ налаштований на те, щоб виробляти альтернативну енергетику, бо такі підприємства екологічно чисті. Це дало б змогу нам мати більш освітлені селища й міста в Криму», — сказав у зв’язку з таким рішенням і його перспективою Прем’єр-міністр Криму Анатолій Могильов.
...міні-готелям на півострові пообіцяли спрощену систему видачі паспортів
На засіданні Верховної Ради Автономної Республіки Крим планується затвердження порядку паспортизації місцевих міні-готелів. Про це на прес-конференції повідомив голова постійної комісії парламенту із санаторно-курортного комплексу й туризму Рустам Теміргалієв.
«У лютому на пленарному засіданні Верховної Ради планується розгляд останнього регуляторного акта для легалізації міні-готелів. Буде запроваджено спрощену структуру паспортизації цих об’єктів», — зазначив голова ПК. Рустам Теміргалієв пояснив, що після прийняття цього рішення кожен готель зможе подати заяву, після чого Міністерство курортів і туризму Криму видасть паспорт без перевірки даних. На цьому процедуру легалізації міні-готелів буде завершено. «По суті, буде створено всі підстави для їх (міні-готелів. — Ред.) виходу з тіні», — уточнив він.
Рустам Теміргалієв також додав, що функцію видачі паспортів міні-готелям покладено на Міністерство курортів і туризму. Однак у планах — передача їх місцевим радам.